Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.6.14 / dotaz č. 48641
Dotaz - doplňující informace k položené otázce: vrchní strana aluminiové fólie je začerněná, protože plní funkcí absorbéru.
Pokud můžete napsat, zajímalo by mne zda vidíte nějaké slabé místo tohoto řešení. Děkuji.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na doplňující informaci ohledně barevnosti té aluminiové folie.
děkuji

Považovali byste za reálný teplovzdušný kolektor kde je drátěná konstrukce (čtvercového tvaru)potažena nebo propletena aluminiovou fólií, čímž vzniká roura, přičemž vrchní strana je zubatá pro větší teplosměnnou plochu a menší odraz světla ven, pak vnější okolí tvoí hermeticky uzavřený prostor z transparentního materiálu, vyplněný suchým vzduchem nebo těžkým plynem. Trubka se tohoto obalu nedotýká ploště, ale jen bodově. Na dně zevnitř kolektoru je aluminiová folie pro odraz sálání zpět do trubky a zvnějšku je na spodní straně vrstva izolantu pro menší únik tepla spodem kolektoru. Viděli byste nějaké zásadní slabé místo tohoto přístupu? Děkuji.

p.s.: náčrt případně zde:
http://nyxta.deviantart.com/art/Kolektor-Pro-Ohev-Vzduchu-456631097?ga_submit_new=10%253A1401141968

[ 2.6.14 - dotaz číslo: 48434 - téma: Energie slunce – výroba tepla ]

Dobrý den, zásadní problém jsem v systému neshledal.
Pouze bych upozornil na kontakt hliníku s drátem, ten by neměl být ocelový, z důvodů koroze. Barva asi časem opadá z důvodů velké roztažnosti kovu.
Dále si myslím že účinnější by bylo vytvořit pouze zubatou část a přiblížit jí spodní části a teplý vzduch nechat proudit nad ní a pod ní to vyplnit tepelným izolantem. Případně celkový obal vytvořit z dvojskla, či ze dvou skel.