Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.14 / dotaz č. 48647
Dobrý den,

chystám se zateplit starší RD (je postaven z pískovce 50 cm -dům je suchý, podlaha odizolovaná systémem iglů). Zateplení bych chtěl provést vatou (14 cm), nikoliv polystyrenem. Stavební firma i dodavatel materiálu mi rozmlouvají vatu z důvodu pozdější tvorby mikrotrhlin v zateplovacím systému. Je lepší se vrátit k polystyrenu? Děkuji za odpověď, byť je dotaz asi složitější.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Dotaz je skutečně složitější a určitě by jej lépe zodpověděli technologové nebo technici firem, které kontaktní zateplovací systémy vyrábí. Osobně jsem se nikdy ještě nesetkal s tím, že by někdo odrazoval od použití minerálního izolantu z důvodu rizika tvorby mikrotrhlin. Všechny certifikované systémy ETICS uváděné v ČR na trh jsou posuzovány jako jeden ucelený výrobek, mají přesně specifikované technologické postupy provádění, rozsah použití, požadavky na průzkumy podklad na který se bude lepit a kotvit, přebírání jakosti jednotlivých vrstev, provedení výztužných vrstev a tak dále, je toho mnoho.
Pokud tedy někdo toto tvrdí, ať to také zdůvodní a uvede přesně, co by mělo být příčinou tvorby mikrotrhlin. Samozřejmě to může být z důvodu nedodržení technologického postupu, předepsané tloušťky vrstvy práce při nízkých teplotách, rychlé vysušení povrchu při práci v parných letních dnech bez ochrany před sluncem, nedodržení požadovaného koeficientu odrazivosti (HBW) použitých barev. Příčinou může být špatné kotvení systému – minerální vata vyžaduje šroubové ocelové hmoždinky, malý počet kotev, rozmístění, nebo špatné provedení síťování (diagonály apod.). Nebo může být na vině nevhodná tloušťka a kondenzace ve vatě pod povrchem perlinkové vrstvy, důležitý je výpočet kondenzace.
Doporučení tedy je zvolit renomovaného a zavedeného výrobce systému, který disponuje dostatečnou technickou podporou, zvolit firmu znalou problematiky a pro kontrolu stavební dozor. Vhodnost použití EPS na pískovec by dle stavu zdiva měl zvážit projektant nebo odborný dodavatel. Možno také zvolit děrovaný EPS, který je z hlediska difúze šetrnější. Vždy volit komponenty systémové a vhodné pro danou stavbu – především s vysokou propustností pro vodní páru.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk