Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.14 / dotaz č. 48659
Bydlím v panelovém domě, můj byt se nachází v 1. patře, situován S,V,Z, v celé ploše nad nevytápěným sklepem, dům je po zateplení, provedeno až na úroveň terému, tedy zateplena venkovní strana sklepů, provedeny výměny oken. Nicméně úspora na spotřebě tepla se po tomto zateplení u mě neprojevila, podlaha v bytě je podchlazovaná stále jako před rekonstrukcí domu, tepelná pohoda v mém bytě není docílena jako v jiných bytech ve vyšších patrech, kde téměř nebo vůbec netopí a ještě větrají, já naopak stále od podlahy "mrznu". Dlouhodobě se snažím prosadit zateplení stropů ve sklepě, dříve nebyly peníze, nyní narážím u ostatních nájemníků na neochotu se zpřístupněním sklepních kojí či peníze do zateplení investovat. Argumentace, že je to jen pro můj byt mi přijde jako nesolidární, když já se podílím i na investici např. pro výtah, který také nepoužívám. Ptám se na nějaké řešení, jak tuto situaci zvládnout buď přesvědčivou argumentací, technickým, zákonným či jiným způsobem / porovnáním spotřeby tepla v čase a jednotl. patrech, energetický audit-štítek, termo kamera, nevhodný technol.postup při zateplení domu vně ap. / Pro komplikovanost mé situace ještě uvádím, že já a část dalších bytů je v OV, další byty jsou stále u SBD, ale jedním bytem by se musel připravit převod do SVBJ dle NOZ. Budu ráda za každou radu, dlouho se tím trápím a čeká nás členská schůze, pro kterou mám připraveny nabídky na možnou realizaci. Děkuji předem za pomoc.
Vážená paní,
váš problém je především pro právníka, který vám poradí jak prosazovat vaše nároky vůči majiteli domu.

Problém studené podlahy je známý, některá řešení jsou např. v tomto článku:
http://www.tzb-info.cz/894-je-vam-zima-na-nohy

Z technického hlediska si můžete nechat zpracovat odborný posudek (případně znalecký posudek), který určí jestli podmínky ve vašem bytě odpovídají technickým požadavkům na výstavbu. Případně navrhne i řešení a vyčíslí náklady. Ve vašem případě bude buď nutno zateplit podlahu zespoda, nebo položit na podlahu tenkou tepelnou izolaci (třeba pod koberec).
Dále můžete nechat spočíst tepelnou ztrátu vašeho bytu a porovnat ji se ztrátou ostatních bytů a na základě tohoto porovnání požadovat úpravu koeficientů pro vyúčtování spotřeby tepla, abyste za teplo platila méně.
Termovize pro váš případ asi není příliš vhodná.
Může být pro vás vhodnější nechat posudek zpracovat rovnou soudním znalcem, při případném sporu ho pak využijete spíš než "obyčejný" posudek.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk