Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.6.14 / dotaz č. 49180
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na zatepení domu z roku kolem 1930. Je to vůbec u takto starých domů nutné? Zdi jsou široké cca 50 cm a dům je postaven z cihel. Nikdy jsme neměli v domě plísně a po zateplení se jich obávám. NEvím, zda musíme zateplovat, abychom splnily energetický štítek.
Děkujeme za položení dotazu. Zcela obecně zateplení domu (objektu) se provádět nemusí, pokud není objekt dotčen rekonstrukcí, přestavbou či změnou obálky budovy, která přesahuje více než 25% celkové obálky budovy. Pokud je tato hodnota dotčena nebo přesažena, stavební firma musí vědět, že musí povést energetický výpočet všech měněných konstrukcí a tyto nové, které se nahrazují nebo u starých zateplují, musí splňovat zákonné požadavky na součinitel prostupu tepla, v souladu se zák.406/2000 Sb.
Ve vašem případě objektu z roku výstavby 1930 a šířce obvodové zdi tloušťky 50 cm bych ale v žádném případě bez hlubšího stavebního ohledání nedoporučil provést zateplení a to minimálně ze 2 důvodů. Prvním z nich, je skutečnost, že samotná tloušťka 50cm cihelného zdiva má již sama o sobě velmi dobré izolační vlastnosti. Za druhé vzhledem ke stáří objektu, tehdejšímu provedení spodních hydroizolací, a jejich současnému stavu, bych z důvodu možných budoucích komplikací, jak sama popisujete a malé snížení nákladů nákladů na vytápění, nerealizoval.
Pokud vaše prováděné stavební úpravy citovanou hodnotu 25% nepřesáhnou, zákonné požadavky na kvalitu prováděných stavebních oprav a izolací se nevztahují. Obecně bych u vašeho objektu s popisovaným stářím, doporučil provést pouze zateplení stropu, s předpokládanou úsporou tepla 15-25%, a provedl bych možná i výměnu oken, kde jsou rovněž největší úniky tepla. Výměnu oken je ale potřeba posoudit z hlediska vniřní vlhkosti, protože i stará okna mohou příznivě působit na výměnu (obměnu) vzduchu - větrání a proto je potřeba velmi obezřetně posoudit aby po výměně oken nenastal např. problém s plísněmi a zvýšenou vlhkostí, což u starších staveb bývá velice často.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk