Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.6.14 / dotaz č. 49228
Dobrý den,
Máme 2-patrový dům podsklepený postavený(rok kolaudace 1976) ze tzv. škváráků(50cm zdi), dvouplášťová rovná střecha(v prostřed odtok vody).
Topení dálkové z Elektr. Opatovice(444,- za GJ). Protopíme tak 60GJ ročně.
Má cenu při takových nákladech zateplovat a když ano tak kolik cm(okna mám ještě špaletová)?
Nevím jak vyřešit zateplení té střechy, protože máme v patře v létě hrozné vedro. Každý mi totiž navrhuje něco jiného?!
Případně můžete napsat seriózní firmy, které řeší komplexně hlavně zateplení střech dvouplášťových.
Děkuji moc za Vás čas.
Dodatečné zateplování starších domů se u nás běžně provádí už více než čtvrtstoletí;  největší rozvoj ale zateplování zažívá v posledních zhruba 10 až 15 letech.
Obecně jsou požadavky na tepelně technické vlastnosti konstrukcí budov definovány v ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – Část 2: Požadavky. V této normě jsou uvedeny jak požadované hodnoty součinitele prostupu tepla – Unp (W/m2K), tak i doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla – Und (W/m2K). Zároveň každá nově stavěná budova nebo stávající budova u které se zasahuje do obvodového pláště musí splňovat požadavky vyhlášky č.78/2013 Sb. na měrnou roční spotřebu energie. Splnění vyhlášky se prokazuje „Průkazem energetické náročnosti budovy“. Výsledkem je pak zařazení budovy do třídy energetické náročnosti.
Při výpočtu tloušťky zateplení je nutno též zohlednit množství kondenzátu vznikajícího ve stěně a polohu rosného bodu. Požadavky na množství vzniklého kondenzátu stanovuje též ČSN 73 0540-2.
Z hlediska kondenzace vodních par ve zdi vyhovuje zateplení polystyrenem o tloušťce 6cm, hodnota Un=0,46W/m2K však nesplňuje požadovanou hodnotu Unp dle ČSN 73 0540-2. Pro splnění požadované hodnoty je nutno zateplit polystyrenem tloušťky min 10cm.
Zateplením objektu na normové hodnoty lze uspořit 30 až 40% nákladů na vytápění.
Konkrétní způsob zateplení střechy je z uvedených informací těžké doporučit. Velmi záleží na konkrétní konstrukci. Pro zvýšení funkčnosti větrané vzduchové vrstvy je vhodné horní střešní plášť tepelně izolovat na úroveň součinitele tepelného prostupu U=1,5-2,7W/m2K (2cm EPS). Dolní plášť izolovat na úroveň minimálně normového součinitele U=0,24W/m2K.
Odpovídá:  Ing. Karel Puhaný* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk