Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.14 / dotaz č. 50637
Dobrý den,
rád bych se s Vámi jako odborníky poradil ohledně zateplení fasády domu. Jedná se mi o to, zda zateplovat novostavbu domu z cihel Heluz Family 44 (klasické, nikoliv 2in1). Jaký typ zateplení by bylo možno poradit, aby se nevytvářely tepelné mosty, plísně uvnitř domu či další problémy. Dům má přízemí plus první patro a sedlovou střechu, je situován sever - jih. Štítovými stěnami sousedí s jinými domy, proto jsme tam zvolili pouze tloušťku cihel 30 cm - zde bychom určitě chtěli přesahující části zateplovat. Byl by vhodný polystyren o tloušťce 8 - 10 cm? Která varianta je nejvhodnější pro pohodu uvnitř a úsporu energií.

Dobrý den,
Pokud budeme u tvarovek Heluz Family 44 uvažovat součinitel prostupu tepla „U“ roven 0,16 W/(m2K), jak uvádí výrobce, ke zdivu přidáme venkovní a vnitřní omítku a zohledníme přirážku na tepelné vazby, pak výsledná hodnota U zdiva se může pohybovat okolo 0,18 až 0,20 W/(m2K). U zdiva tl. 300mm bude – U okolo 0,27 W/(m2K). Norma ČSN 73 0540 Tepelná ochrana budov, část 2, vyžaduje u obvodových konstrukcí U max. 0,30 W/(m2K). Z tohoto plyne, že zdivo samotné vyhovuje normovým požadavkům a není nutno jej dále zateplovat.
Otázkou zůstává samotné provedení zednických prací, které často bývají provedeny tak, že v ploše zdiva vzniká celá řada byť drobných tepelných mostů. Dalšími kritickými místy jsou detaily u překladů, ostění oken, ztužujících věnců apod. Při správném a precizním provedení zednických prací není nutno tento typ zdiva doplňovat tepelnou izolací. V případech, kdy v obálce vznikají „nepravostí“, které vedou nebo mohou vést ke vzniku tepelných mostů a hrozí v budoucnu poruchy tepelně technického rázu, pak je zateplení na místě. Pokud zvolíte tl. zateplení 80 až 100mm, pak by nemělo ve zdivu docházet k překročení vlhkostních limitů stanovených výše uvedenou normou.
Za úvahu stojí zhodnotit volbu zdícího materiálu – vyzdít stěny z tepelně technicky horších tvarovek, zvolit tenčí zdivo (staticky musí vyhovět) a pak z venkovní strany přidat třeba 200 až 250mm tepelné izolace. Pokud již máte zdivo vyzděné, pak doporučuji zhodnotit odborníkem na místě samém, zda je zateplení nezbytně nutné nebo ne.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk