Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.14 / dotaz č. 51696
Dobrý den.
S pokorou jsem si přečetl několik Vašich rad a doporučení, které předáváte tazatelům.
Nevím, jestli je možné položit pouze dotaz a očekávat odpověď, ale zkusím to.

Nejsem stavař, stavitel,ani žádný stavební specialista.
Rád bych zateplil naši rodinnou chatku, zvláště potom, co jsme do prostoru , který byl 40 let nad garáží vybudovali přístavek.
Tuto stavbu jsme provedli z dřevěných hranolů a stěny jsou vytvořeny z OSB desek.
Tak je proveden přístavek. Původní chatka byla kdysi v 60-tých letech koupena na Černé louce v Ostravě a je to takový montovaný "srub". To slovo srub, berte z rezervou, jelikož se jedná o opracované půlkulatiny, kdy mezi nimi byla vata. Dřevo je stále ve skvělém stavu, zřejmě tím, že můj otec pravidelně a dobře chatu natíral.
A můj dotaz? Jak by měly "postupovat" vrstvy zateplení z venku a jak zevnitř ? Je správně zvenku , když jsme udělali rošt a chci dát např. 5, nebo 10 vatu, potom parozábranu a potom samotný nový obklad třeba z palubek, nebo masivnější zpracované obklady fošny ? Já pořád hlavně nevím, kde dát tu parozábranu? Ať to nezvorám. Také jsem překvapen, že dříve (tedy ani na této chatě) žádné parozábrany, parobrzdy a co já vím ještě nebyly a dřevo na chatě je jako nové, bez poškození... Moc děkuji a přeji Vám hodně úspěchu v nelehkém podnikání. rp.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:

Pokud Vaše chata slouží pouze pro rekreaci a není trvale obývána, není nutné dodržet požadavky ČSN 730540 - 2 (2011), rozdělím dotaz na 2 části.

1. Přístavek nad garáží, kdy vlastní rámová konstrukce z hranolů bude z vnitřní strany z OSB desek, doporučuji pod tuto provést parozábranu z kašírované AC folie. Mezi hranoly vyplnit prostor minerální izolací v tloušťce hranolů. Z venkovní strany napnout paropropustnou folii a z venkovní strany opatřit cetris deskou tl. 12 mm nebo palubkami tl. 22 mm.

2. Stávající obvodový plášť překrýt roštem, který bude vyplněn min. 10 cm minerální vaty, z venku překryté paropropustnou folií a zakončený z venkovní strany palubkami tatranského vzoru tl 18 - 22 mm. Palubky před vlastní montáží ošetřit z obou stran impregnací proti plísni a houbám, konečný nátěr lazurovacím nátěrem dle Vašeho výběru.

S pozdravem
Ing. Jisef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk