Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.14 / dotaz č. 51973
Dobrý den, jsme dům s bytovými (cca 30 bytů) i nebytovými prostory (cca 45% plochy domu). V kotelně máme zvlášť kalorimetr pro bytové prostory a zvlášť kalorimetry pro jednotlivé nebytové prostory. Je potřeba nainstalovat stejné měřiče tepla do bytových i nebytových prostor, nebo stačí jednotlivé nebytové prostory měřit jejich kalorimetrem a bytové prostory rozpočítávat podle kalorimetru pro byty + podle měřičů tepla pro jednotlivé byty?
Dobrý den,

Rozsah vybavení bude řešit novela vyhlášky 194/2007 Sb. Pokud vím, tato novela ještě nevyšla, ale níže je uvedeno její poslední znění návrhu.
Obecně jde o to zjistit spotřebu tepla na vytápění pro jednotlivé jednotky. Nepamatuji se, jestli v této problematice panovala někdy průřezově shoda, co je a není správně technicky a legislativně. Jakmile bude vyhláška platná, budou vycházet výklady i na Váš konkrétní případ. V této chvíli nejde závazně doporučit, jak postupovat.
Jestliže ve Vašem domě do teď fungovalo rozdělení nákladů na vytápění bytových a nebytových prostor podle kalorimetrů, v této chvíli bych řešil jen rozdělení spotřeby tepla pro jednotlivé byty instalací indikátorů na radiátorových tělesech v bytech.
Důležitou otázkou bude i jak bude vypadat novela vyhlášky 372/2001 Sb. o pravidlech rozúčtování nákladů na vytápění.
S pozdravem
Mach
EKIS Zlín

Návrh novely vyhlášky 194/2007 Sb. § 7a k 11.9.2014
Vybavení přístroji registrujícími dodávku tepelné energie
(1) V případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energii nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením se vnitřní rozvod tepla pro vytápění nebo vnitřní rozvod chladu v každém bytě nebo nebytovém prostoru vybaví
a) stanoveným měřidlem určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii v místě vstupu vnitřního rozvodu tepla pro vytápění nebo vnitřního rozvodu chladu do bytu nebo nebytového prostoru, pokud vnitřní rozvod tepla pro vytápění nebo vnitřní rozvod chladu vstupuje a zároveň vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě, nebo
b) zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění, pokud vnitřní rozvod tepla pro vytápění vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v několika místech.
(2) Zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění je indikátor pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy instalovaný přímo na každém otopném tělese6) nebo indikátor instalovaný na odtokové trubce z otopného tělesa nebo přístroj se snímačem teploty vzduchu daného vytápěného prostoru a teploty vzduchu venkovního prostředí k příslušející budově s trvalým průběhovým záznamem rozdílů teplot vzduchu za časový interval.
(3) V případě společné přípravy teplé vody v domě se všechna místa pro její odběr v bytech a nebytových prostorech vybaví vodoměry na teplou vodu používané k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě podle vyhlášky, kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.
(4) Odstavce 1 až 3 se nevztahují na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě podle zákona, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

poznámka
6) ČSN EN 834 Indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy. Indikátory napájené elektrickou energií.
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk