Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.14 / dotaz č. 52104
Dobrý den, jsem majitelkou domu s malometrážními byty, které pronajímám. Dům je vytápěn jedním kotlem na uhlí (ořech 2), zároveň i voda je tak ohřívaná. Je mojí povinností od 1.1.2015 mít měřáky v bytech? Každá koupelna má i žebřinový radiátor, i ten musí mít měřák? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Povinnost instalovat do bytů poměrové měřiče platí od 1.1.2015 i pro vás. Obecně tato povinnost platí pro majitele bytových jednotek, stavbníkům nebo společenství vlastníků, a to velice zkráceně ve všech případech, kdy se o jeden zdroj vytápění dělí (podílí) více bytových jednotek.
Nezáleží tedy na způsobu vytápění (CZT, vlastní kotelny) ale pouze na tom, zda-li zdroj tepla užívá jeden vlastník, který přísluší pouze k jednomu bytu.

Ve vašem konkrétním případě, kdy jak píšete jste majitelkou domu s více malometrážními byty, a v domě je jeden kotel na uhlí, je vaší povinností od výše uvedeného data mít "měřáky" v bytě. Jednotlivý typ a způsob tohoto měření však zákon (vyhláška) nijak nespecifikuje.
Bude záležet na tom, jaký typ rozvodů máte ve vašem bytovém domě, protože můžete měřit tzv. "poměrovým" způsobem, kdy například instalujete poměrové indikátory na jednotlivá otopná tělesa nebo "odběrným" způsobem, kdy do bytové jednotky máte veden přívod a ven zpátečku topné vody a jste schopna velice přesně měřit množství tepla, který daný byt spotřebuje - pak by vám stačil jeden dražší měřící přístroj (kalorimetrické počítadlo).
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk