Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.14 / dotaz č. 52446
Dobrý den, v bytovém domě byly navrženy radiátory ÚT na teplotu media cca 80 stupňů. Po provedeném výrazném zateplení jak stěn tak i stropů, klesla teplota media beze změny velikosti radiátorů na 40-50 stupňů. V bytech to zajišťuje dostatečnou teplotu 21-24 stupňů (odzkoušeno cca 4 letým provozem) na radiátorech jsou regulační termohlavice. Jak rozůčtovávat teplo v bytech, když elektronický indikátor rozpozná teplotu nad 50 stupňů. Zatím jsem účtoval dle plochy bytů mohu tak činit i dále.


Dobrý den,

Vaše informace, že elektronický indikátor rozpozná teplotu až nad 50 °C je mylná. V dotaze neuvádíte typ použitých indikátorů, nicméně všechny tyto elektronické indikátory musí vyhovovat normě ČSN EN 834 ze srpna 2014, jejíž požadavky a doporučení týkající se tohoto konkrétního problému jsou shodné již s původním zněním této normy z roku 1994.

Doporučené oblasti použití jsou uvedeny v tabulce A.1, která uvádí, že v případě, že střední výpočtová teplota teplonosné látky je nižší než 55 °C, má být použit dvousnímačový indikátor.

Počátek záznamu indikátoru definuje norma v odstavci 6.2 jako teplotu radiátoru, při které indikátor začne provádět záznam v závislosti na tom, zda se jedná o indikátor jednosnímačový, jednosnímačový se snímačem rozběhu podle teploty místnosti nebo dvousnímačový. Podle typu dvousnímačového indikátoru se rozdíl teplot tělesa a okolního vzduchu místnosti potřebný pro začátek záznamu bude pohybovat od 3 do 5 °C, pro jednosnímačový indikátor je teplota rozběhu 28 °C. V případě potřeby nebo pochybností doporučuji tyto informace konzultovat s výrobcem indikátoru.

Zateplením objektu se původní otopná soustava stává nízkoteplotní a z fyzikální podstaty výše uvedeného vyplývá, že na počátku a na konci topného období mohou nastat krátké časové úseky, kdy indikátory nebudou z důvodu nízké střední teploty průtok teplonosného média registrovat. Nicméně pokud je topná křivka správně upravena, aby její strmost odpovídala nové tepelné ztrátě zatepleného objektu (což je – jak uvádíte – Váš případ), lze toto nepatrné omezení citlivosti registrace v rámci celé topné sezóny považovat za zanedbatelné.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk