Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.14 / dotaz č. 52465
Dobrý den,
je normální, aby po třech letech provozu solárního panelu bylo na vnitřní straně skla poznat prachové cestičky, kudy po vnitřní straně skla stéká kondenzovaná voda a na některých spojích rozvodů nemrznoucí kapaliny uvnitř kolektoru je poznat nahromadění soli po pravděpodobném úniku nemrznoucí kapaliny. Rosení vnitřních stran je i na panelech, kde k úniku kapaliny nedochází.
Děkuji
Vážený pane,
otázka co je dnes normální a co už ne by byla na delší diskusi, ale nedávno jsem viděl velký solární systém, který vykazoval podobné vady. V každém případě stav solárního systému, který popisujete není dobrý a svědčí o tom, že výrobek nebo jeho montáž nebyly kvalitní. Nevím jaký typ kolektorů máte a jak bylo pájeno potrubí k nim, nicméně určitě je problém v těsnosti kolektorové vany respektive skla. To pak má za následek vnikání prach a kondenzaci vlhkosti a případnou korozi. Pokud by někde byly netěsné spoje a unikala jimi solární kapalina, tak by se to pravděpodobně projevilo především poklesem tlaku na manometru. Pokud je tlak stále v povoleném rozmezí a nebylo třeba doplňovat do solárního
okruhu kapalinu, tak asi o netěsnosti ve spojích nejde nebo jsou opravdu jen nepatrné. Korozi a objevení "solí" na pájených spojích mohou způsobit i zbytky pájecích prostředků (nedostatečné očištění po pájení).
Důležitější otázka je co se s tím dá dělat. Předpokládám, že ten váš systém je už po záruční době, takže jej nelze reklamovat. Bylo by proto asi vhodné pozvat si nějakou (seriózní) solární firmu, systém nechat prohlédnout a opravit to co opravit půjde. Takhle na dálku a bez dalších informací se to nedá posoudit. Je možné, že kolektory půjdou nějak zvenku dotěsnit (třeba neutrálním silikonovým tmelem),možná by šly i rozebrat a přetěsnit nebo je eventuelně možné naopak omezit negativní vliv netěsností nějakým definovaným odvětráním kolektorové vany skrz vhodné filtrační médium, které zabrání vnikání prachu (já jsem k podobnému účelu používal jemnou skleněnou vatu). Lze to ale rozhodnout jen na základě důkladné prohlídky toho systému.
Mám pro vás nicméně jednu potěšující zkušenost. Solární kolektory jsou zpravidla dost odolné a mírné zaprášení a občasná kondenzace neohrozí zásadně jejich činnost, ale spíše jen mírně snižuje jejich výkon.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk