Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.14 / dotaz č. 53632
Dobrý den,

máme firmu v komerčním domě, kde nám majitel několik let přúčtovával teplo pouze podle ceny plynu, kterou zaplatil a množství která se spotřebovala v budově. Spotřebovanou energii rozpočítal podle podlahové plochy. Takto to máme ve smlouvě. Nyní majitel změnil způsob vytápění - nainstaloval tepelná čerpadla a nyní po nás požaduje platby vyšší než je částka, kterou zaplatí za elektřinu. Tvrdí, že vyšší částkou musí saturovat náklady spojené s instalací tepelného čerpadla. Podotýkám, že částka za GJ, kterou požaduje je nižší, než částky, které jsou obvyklé v místě. Je tento postup správný a musíme přistoupit na změnu smlouvy v tomto duchu?

Děkuji za odpověď
Vážený pane,
postup majitele vašeho domu je pochopitelný. Pokud ale nedošlo ke změně smlouvy, může být tento postup v rozporu s energetickým zákonem č. 458/2000 Sb.

Podle tohoto zákona platí zjednodušeně: Majitel domu může nájemníkům přeúčtovat náklady na nákup elektřiny, plynu nebo tepla. Zákon nehovoří o možnosti rozúčtovat žádné další náklady, jako třeba servis kotelny. Další podmínkou je, že zde není žádný zisk - nesmí jít o podnikání. Předchozí postup majitele domu byl tedy správný.

Pokud majitel vybuduje novou kotelnu (zdroj tepla), měl by v logice zákona nadále přeúčtovávat pouze náklady na palivo (elektřinu pro tepelné čerpadlo). To je pro něho nevýhodné - potřebuje umořit investici. Pokud by chtěl účtovat další náklady, má dvě možnosti: získat licenci pro výrobu tepla podle energetického zákona. Pak do ceny tepla pro odběratele může započíst i další náklady; konečnou výši ceny však musí schválit Energetický regulační úřad. Druhou možností je, že vám bude nadále přeúčtovávat pouze náklady na elektřinu pro tepelné čerpadlo a vám zvýší běžný nájem. Nájem je smluvní, takže zvýšení je věcí dohody mezi vámi a majitelem domu.

Přejeme hodně úspěchů při podnikání!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk