Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.14 / dotaz č. 53638
Dobrý den, stále se nemohu dopočítat nejvýhodnější DISTRIBUČNÍ SAZBY za elektřinu. Jistič máme 3x20A, sazbu D45d, spotřebu VT 543kWh a NT 4495kWh ročně. Uvažuji, jestli by nebyla výhodnější nižší sazba D35d???? Můžete mi to prosím pomoci spočítat - spotřeba ve VT by při 16 hod. oproti současným 20 hod. podle mých výpočtů stoupla max o 20%, spotřeba v NT by o 20% klesla ("žravé" spotřebiče zapínáme cíleně převážně v době NT). Děkuji vám! MH
Dobrý den,

v první řadě bych ráda upozornila na to, že distribuční sazbu nelze změnit jen tak. Aby byla přiznána, je třeba splnit určité podmínky. V případě sazby D35d se jedná o instalaci hybridních elektrických spotřebičů pro vytápění objektu. Je třeba mj. prokázat, že systém vytápění (vč. příkonu bojleru, pokud je instalován), musí činit nejméně 50 % z příkonu hlavního jističe. Pokud instalovaný příkon nepřekročí 50 %, musí domácnost prokázat, že výkon hybridních el. spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu. Levnější elektřinu domácnost odebírá v přípdě D35d po dobu 16 hodin denně, zatímco v případě D45d po dobu 20 hodin za den.

Výpočet:

Níže uvádím celkovou cenu za elektřinu pro udanou spotřebu (dodavatel ČEZ, distribuční region ČEZ) pro obě distribuční sazby.

- D35d = 16 168 Kč
- D45d = 17 361 Kč

Lze předpokládat, že by spotřeba v případě D35d ve VT stoupla maximálně o 20 %, záleží ale také na tom, jakým způsobem využíváte NT.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk