Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.14 / dotaz č. 53682
Dobrý den, před 11ti lety byla provedena v našem SVJ (9np, 8.np obytných),výměna otvorových okenních výplní, bohužel MIVky nebyly vyzděny z Ytongu, ale jen sanovány,zatepleny MV, překryty deskou s nízkým difuzním odporem a zaomítnuty. V současné době máme problém se zatékáním vody při deštích na nejvíce exponované západní fasádě právě v místech MIV, a to hlavně z důvody nekvalitních prací při výměně otvorových výplní a úpravě MIV. Předsednistvo tedy nechalo vypracovat "Projekt sanace západní fasády", kde projektantka navrhla opětovnou sanaci MIV a dále překrytí celého povrchu západní fasády EPS tl. 20 mm (9.np MV tl.20 mm-PO). Považuji tuto tloušťku izolace za nesmysl i když má mít pouze charakter vyrovnávací vrstvy, jelikož má pomoci vyrovnávat nerovnosti až 15 mm. Více mne trápí ale fakt, že je logičtější tuto fasádu zateplit rovnou takovými tloušťkami izolačních materiálů, aby měněná konstrukce vyhověla požadavkům normy Tepelná ochrana budov-2. Podotýkám, že parapety a jiné oplechování atik a další se bude muset dělat tak jako tak.Celková plocha uvažovaných ploch k sanaci není větší než 25 % teplosměnné obálky budovy, nemusí být tudíž vyhotoven PENB. Prosím o radu, zda je povinnost tuto měněnou kci posuzovat, aby vyhověla normovým požadavkům na součinitel prostupu tepla a současně prosím o pomoc s argumentací, proč "sanovat" tuto fasádu izol.materiály o tl. min 120-160 mm) a ne pouhých 20 mm. Argumentoval jsem malých rozdílem konečné ceny stavebních prací, dále pak vyhovující kcí pro další zateplení objektu třeba pro budoucí možnost žádosti o dotaci např. v programu NZÚ-snad od roku 2015 i pro bytové domy, dále pak snížení energetické náročnosti budovy (i když ne tak razantní jako při komplexním řešení) atd. atd. Děkuji za odpověď a pomoc s argumentací. Prosím i o odpověď na email. Mnohokrát děkuji
Vážený pane,
děkujeme za váš dotaz.

Pokud je chystaná rekonstrukce MIV menší než 25 % plochy obálky budovy, jde o tzv. jinou než větší změnu dokončené budovy. Zákon 406/2000 Sb. stanoví, že v tom případě je "stavebník povinen plnit požadavky na energetickou náročnost pro měněné stavební prvky obálky budovy (...); to doloží kopií dokladů, které se vztahují k měněným stavebním prvkům obálky budovy nebo měněným technickým systémům a které jsou povinni uchovávat 5 let". Viz §7 odst. 3. zákona.

To byste tedy měli doložit při ohlášení stavby, případně při žádosti o stavební povolení, je li vyžadováno. PENB zpracovávat nemusíte.
Požádejte tedy projektantku, aby navrhla sanaci MIV tak, aby konstrukce vyhověla doporučení (nikoli požadavku) ČSN 730540. Viz požadavky vyhl. č. 78/2013 Sb.

Samozřejmě by bylo ekonomicky efektivnější zateplit celou těnu, tj. kromě MIV i parapetní panely. Stejně budete platit lešení a další náklady související se zateplením MIV.

Ekonomická návratnost zateplení závisí na ceně tepla, v Č. Budějovicích je teplo relativně levné, návratnost proto může být cca 20 let. Což je při životnosti 30 let a pžedpokládaném růstu cen energií přijatelná hodnota.

Pokud byste chtěli využít dotaci NZÚ, podle předběžných informací bude program otevřen v dubnu 2015 a bude i pro bytové domy. Viz:
http://www.tzb-info.cz/zelena-usporam-na-tzb-info/11915-nova-zelena-usporam-pro-bytove-domy-v-breznu-2015
Lze čekat poměrně přísné požadavky. Určitě by bylo lepší odložit rekonstrukci MIV až na dobu, kdy bude jasné jestli budete moci o dotaci požádat a podle toho pak navrhnout zateplení.

Přejeme hodně úspěchů!

F. Macholda, K. Srdečný

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk