Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.14 / dotaz č. 53704
Dobrý den, chci u starého domku z r. 1930 zateplit podlahu pochůzné půdy. Trámy v podlaze jsou pouze 12 cm vysoké, tzn. prostor pro izolaci je max. 12 cm. Snížení stropu místnosti pod půdou nebo zvýšení podlahy půdy nelze realizovat (vím, že mi doporučíte toto udělat, ale prostě to nejde). Jaký druh a skladbu izolace byste mi na toto doporučili? Rozumím, že vždy to bude příliš slabá izolace. Jako kompromis chci dále provést zateplení stropu půdy (tzn. střechy domu). Doufám, že se těmito dvěma vrstvami izolace podaří domek alespoň trochu zateplit.
Děkuji předem za Váš názor.
Vážený pane tazateli,
Prostor pro umístění tepelné izolace 12cm je v případě stropu pod nevytápěnou půdou méně než by bylo obvykle potřeba. Pokud by se použilo běžné minerální vaty pak pro dosažení předepsaných hodnot součinitelů prostupu podle normy 73 0540-2:2011 Tepelná ochrana budov(uvedeno v tab. 3 normy), by (zjednodušeně - bez započtení tepelných odporů původních vrstev stavební konstrukce ) bylo potřeba cca 16 cm tepelné izolace (stanoveno přibližně pro tepelnou vodivost minerální izolace 0,039W/m.K. Pokud není prostor pro umístění takové síly izolace bylo by možné
- použít materiály s nižší tepelnou vodivostí např. desky z fenolické pěny nebo na bázi polyuretanové pěny, jejichž tepelná vodivost je cca kolem 0,025 W/m.K. tyto materiály jsou ovšem podstatně dražší než běžná izolace z minerální vlny.
- možným řešením je dále osazení podhledů s tepelnou izolací na strop nižšího podlaží. Zde by bylo vhodné osadit cca 10 až 12cm tepelné izolace (pokud je výška tohoto podlaží dostatečná).
Jak uvádíte bylo by možné zateplit také šikmou střechu. Toto řešení by bylo lepší i z toho důvodu, že byste rozšířit užitnou plochu budovy a toto podkroví využít jako obytné místnosti. Zde by bylo pro splnění požadavku normy při započtení obvyklých přirážek na uložení izolačního materiálu mezi krokvemi min. 240mm tepelné minerální izolace, přičemž jsem předpokládal uložení 160mm mezi krokve a dalších 80mm pod krokve. Zaleží také na skutečném uspořádání a prostorové dispozici. Při montáži je nutné osadit na vnitřní straně parozábranu a vnější difuzní folii.
Za EKIS Liberec Zdeněk Havlát
Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk