Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.14 / dotaz č. 53722
Prosím o informaci o měření spotřeby tepla v bytech
Panelový dům postavený cca v roce 1956 sídliště Antala Staška Praha 4 je vytápěn krytalovým topením tudíž nemá
radiátory a regulace topení je možná pouze kohouty umístěnými ve zdi pod stropem místností. Prosím o sdělení jestli je vyhláška platná i pro tento způsob vytápění
Vážený pane,
podle zákona jste jako majitel budovy (SVJ, družstvo) povinen "vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem".

Prováděcí vyhláška dosud nevyšla, nicméně ze zákona nevyplývá, že pro tzv. "crittalové vytápění" je nějaká výjimka. Samozřejmě nelze použít indikátory montované běžně na tělesa. Mohu vám doporučit měření denostupňovou metodou. Do jednotlivých místností se osadí čidla, která snímají teplotu v bytě a na tomto základě se vyhodnotí spotřeba.

Nevýhodou je, že se nedá rozlišit, jak bylo teploty dosaženo. Pokud jsou v bytě vnitřní zisky třeba od osvětlení, vaření, žehlení nebo od sluníčka, teplota v bytě je měřena stejně jako kdyby teplo dodal vytápěcí systém. Dalším problémem je správné umístění čidla teploty - při nesprávném umístění může měřit nesmysly (třeba je-li blízko sporáku, měří vyšší teploty).

V každém případě doporučuji zvolit systém s dálkovým odečtem, aby nebylo nutné chodit do bytů. Dnes už je to zcela běžné řešení. Při porovnávání nabídek si nechte vysvětlit způsob výpočtu spotřeby a rozdělení nákladů, včetně případů kdy třeba čidlo selže nebo bude dávat nepravděpodobné hodnoty.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk