Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.14 / dotaz č. 53742
Dobrý den mám prosbu dotaz,jsme společenství vlastníků o 20 bytech.Máme vlastní kotelnu kde se teplo rozpočítá podle rozlohy bytů, jsou všechny stejné a vodu si ohříváme sami plynem podle katoho kolik má každý na vodoměru.Musíme mít měříče podle zákona č.406/2000Sb,o hospod.energií.Řekli mi na bytovém podniku ,žže musíme mít dokonce ventily a měřáky a projekt.Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

zařízení pro regulaci vnitřní teploty a zařízení pro rozdělení nákladů na vytápění a přípravu teplé vody jsou 2 resp. 3 systémy.
Všechny systémy je nutné instalovat dle zákona 406/2001 Sb.
Zařízení pro regulaci vnitřní teploty v jednotlivých místnostech je více druhů, ale nejvyužívanější jsou ventily s termostatickými hlavicemi. Povinnosti jejich instalace je platná a měli být již namontovány.
Pro jejich instalaci je nutný projekt, už kvůli dimenzování a osazení systému otopného systému regulačními prvky, aby nedocházelo k nadměrné hlučnosti ventilů a celý systém byl funkční.
Povinnost instalovat zařízení na rozúčtování nákladů na spotřebu tepla a teplé vody je požadování také zákonem 406/2001 Sb. a to od 1.1.2015.
Tady jde hlavně o vytvoření celého systému rozpočítávaní nákladů na vytápění a ohřev teplé vody podle prováděcí vyhlášky 372/2001 Sb.
Základem je rozdělit spotřebu plynu a ostatních nákladů na vytápění a přípravu teplé vody.
Pro rozdělení nákladů na přípravu teplé vody se využije náměrů vodoměrů.
Pro rozdělení nákladů na vytápění se využije náměrů poměrových měřičů na radiátorech (nebo jiného sytému evidujícího vnitřní teploty).
Je na to podrobný metodický pokyn k vyhlášce 372/2001 Sb. vydaný Ministerstvem pro místní rozvoj.
Doporučuji Vám celý systém rozdělování nákladů na vytápění a spotřebu TV zajistit odbornou firmou, která se tímto zabývá.

S pozdravem

EKIS Zlín, Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk