Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.14 / dotaz č. 53763
Dobrý den,
měl bych dotaz čím a jak zateplit za prvé fasádu a podkroví(resp. střechu). Zateplení fasády - jedná se o rodinný dům postavený v roce 1980 tlouštka zdiva pálená cihla (asi CD týn) 36cm. Podkroví resp zateplení střechy - jednotlivé vrstvy z vnitřní strany: ozdobný strop z dřevěných palubek, prkenný záklop, skelná vata 12cm (stejná jako výška trámů), prkenný záklop, lepenka, eternit.
Pak bych chtěl ještě požádat o radu. V přízemí se nám dělá plíseň v ložnici a dětském pokoji, v jiných místnostech se netvoří. Tyto 2 místnosti jsou orientovány na západ. Západní stěna je trochu kryta kůlnou jinak dále je zahrada a pole. Převažují zde západní větry.(stěna je ochlazována větrem ,při dešti s větrem na ni prší)Myslím že toto má vliv na tvorbu plísně. Pomohlo by tuto stěnu zateplit?
Děkuji za odpověd

Dobrý den,

jestliže byl dům postaven v roce 1980, byl tehdejší platný normový požadavek na součinitel prostupu tepla pro obvodové stěny 0,89 W/m2K. Omítnutá stěna vyzděná z keramických bloků CD Týn 356 má součinitel prostupu tepla 0,813 W/m2K, což odpovídá tehdejším zvyklostem. Ve svém dotazu neuvádíte, ve kterých místech se plíseň vyskytuje, ale při běžných provozních podmínkách není důvod, aby se tvořila v homogenní ploše uvedeného vyzdění. Uvnitř plochy nebo ve stycích může být výskyt způsoben neošetřenými tepelnými mosty ve věnci, překladech apod, vzlínáním vlhkosti ze země nebo zatékáním kondenzovaných vodních par z nedostatečné skladby střechy. Ve dvou posledních případech je třeba odstranit příčinu importu vlhkosti, ostatní předcházející příčiny odstraní vnější zateplení stěny, pokud bude provedeno správně včetně ostění, nadpraží, parapetů a prahů výplní otvorů. Minimální tloušťka izolantu pro tuto obvodovou stěnu je 100 mm, doporučená tloušťka je 120 mm. V případě, že nebude stěna namáhána vnějším zdrojem vlhkosti, je lhostejné, zda použijete polystyrén nebo minerální vlnu.
Popsaná skladba střechy v podkroví má součinitel prostupu tepla 0,42 W/m2K, normový požadavek v době výstavby byl 0,51 W/m2K, skladba tedy opět odpovídá tehdejším zvyklostem. Jestliže však skladba není ošetřena parozábranou na vnitřním povrchu, vykazuje trojnásobné překročení povolené kondenzace vodních par. Zateplení lze provést jak z vnitřní, tak vnější strany, důležité však bude umístění parozábrany. Potřebná tloušťka přidaného izolantu je minimálně 80 mm, doporučená 180 mm.
Bez znalosti podrobnějších informací o objektu vyslovuji domněnku, že by optimalizovaný projekt komplexnější rekonstrukce mohl splnit podmínky pro dotaci z programu Nová zelená úsporám, který je v současné době otevřen do 31.12.2014 a s podobnými podmínkami bude znovu vyhlášen v dubnu příštího roku. Výhodnost podmínek lze využít zejména v případě, pokud projekt zahrnuje výměnu oken.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk