Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.14 / dotaz č. 53773
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jak vypočtu tlouštku TI pro provětrávanou fasádu. Skladba stěn je : deska CEMBRIT6mm, provětrávaná mezera 4cm, TI ( to nevím, asi kolem 18-20 cm), ŽELEZOBETONOVÁ NOSNÁ STĚNA tl. 300 mm, vnitřní omítka........děkuji moc za odpověd, nevím si s tím rady.....
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

u provětrávaných fasád se do součinitele prostupu tepla konstrukce nezapočítávají vrstvy od větrané mezery včetně směrem k exteriéru. Tzn., že zpravidla končíte vrstvou tepelné izolace. U větrané vrstvy je zpravidla tepelná izolace kotvená v roštu (dřevěný, ocelové kotvy a pod.) a obvykle se používá vláknitý materiál (minerální, kamenná vlna). Kotevní rošt nebo jednotlivé kotvy je nutné do návrhu tloušťky izolačního materiálu započítat jako tepelné mosty u nehomogenních materiálů a navýšit tl. izolantu. Celkovou tloušťku materiálu, také ovlivňuje výběr tepelné izolace, u kterých se součinitel tepelné vodivosti poměrně dost liší.
A nakonec je důležité vědět jakou úroveň zateplení požadujete. Minimum je splnění požadované hodnoty Upož=0,30 W/m2K, střed představuje doporučená hodnota Udop=0,25 W/m2K nebo nadstandardní hodnota pro pasivní domy Upas=0,18 -0,12 W/m2K. Pokud bychom uvažovali minerální vlnu s deklarovanou hodnotou tepelné vodivosti lambda 0,037 W/mK kotvenou v dřevěném roštu,potřebovali bychom na splnění Upož 180 mm izolantu a na splnění Udop 220 mm izolantu.

S pozdravem
K. Srdečný, G. Krajcarová

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk