Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.14 / dotaz č. 53839
Zdravím - mám starý strop podbitý rákosem.Nad trámy je povalový strop zamazaný jílem a slamou.Mezi trámy trocha plev.Hodlám položit na povalový strop výmětové izolační 10 cm silné desky King Span(bez plechů,samotné jen polyuretan)a na ně mám připravené 18 mm dřevotřískové desky dýhované,aby byl strop elespoň někde pochozí(předpoklad je jen cesty v pásech).Nevím kam a jakou mám použít parofolii??????Nebo nemusí být??Mám pěnovat jednotlivé desky nebo jen tak naskládat sešikmením k sobě??Existuje nějaká lehká hmota třeba za mokra k vyrovnání(jako stěrka) povalového stropu před položením folie???Děkuji předem za radu.
Vážený pane,
já jsem před lety řešil podobný problém (vyrovnání stropu půdy před pokládkou polystyrénových desek) nalitím relativně tenké vrstvy perlitového betonu. Celkem se to osvědčilo až na to, že se z toho perlitového betonu odloučila voda a měl jsem dole na stropě nekolik skvrn. Perlit se v míchačce nesmí moc dlouho převalovat, protože se zrna rozbijí a ztrácí objem (http://www.perlit-polska.pl/?re=1&sk=1&me=4&ka=3&pk=2&pp=1). Případně je možné použít hotovou perlitovou stěrku (http://www.perlit-polska.pl/?re=1&sk=1&me=3&ka=2&pk=3&pp=2). Další možnost, která mne napadá je použít k vyrovnání polystyrénbeton (http://www.bvgroup.cz/bytove-podlahy-polystyrenbeton.php).
Před tím než po povrchu budete chodit a pokládat parozábranu (např. některá z fólií Jutafol http://e-shop.juta.cz/index.php?page=10&kat=4) tak je třeba jej nechat zatvrdnout a následně vyschnout (určitá zbytková vlhkost prodifunduje skrz ten strop dolů, ale lépe je na to moc nespoléhat).
Těch 10cm PIR nebo PUR desky Kingspam není z dnešního hlediska zas tak úžasná tepelná izolace, zvažte zda by nebylo možné použít silnější vrstvu (řekněme 14 až 18 cm). Předpokládám, že tam asi nechcete příliš ubrat prostor aby se tam dalo chodit, nicméně pokud na té tloušťce vrstvy tolik nezáleží tak tam dejte víc.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk