Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.12.14 / dotaz č. 53875
Dobrý den, bydlím v pronajatém bytě v soukromém domě, kde jsou celkem 3 byty a 1 prodejna. Máme společný plynový kotel na vytápění, jehož termostat je umístěn v jednom z bytů. Takže se vlastně topí podle teploty v onom bytě. Taktéž prodejna je napojena na tento kotel.Chtěl bych se tedy zeptat, zda budou muset ve všech bytech, a tedy i v prodejně, být namontovány měřiče spotřeby tepla. A zda tuto povinnost (měřiče namontovat) bude mít majitel nemovitosti.Potažmo jak bude prováděno vyúčtování za teplo. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
omlouvám se za pozdní odpověď, umístění termostatu není v přímé souvislosti s nutností montáže měřičů tepla.
Předpokládám, že otopná soustava je řešena klasicky, to znamená stoupačkami, tak podle zákona a prováděcí vyhlášky by jste měli mít nainstalovány poměrové měřiče tepla na jednotlivých tělesech. Pokud máte proveden rozvod etáží, to znamená do bytu vám vstupuje jeden přívod a odchází jeden vývod otopné soustavy, tak by mělo být namontováno pracovní měřidlo stanovené určením k měření tepla.
Povinnost osazení buď poměrových měřičů a nebo pracovními měřidly má majitel objektu. Provádění vyúčtování za teplo může být například provedeno dle vyhlášky 372/2001 Sb.

Přeji hezký den
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Emmer* - EKIS Jihlava EAV tisk