Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.14 / dotaz č. 53876
Dobrý den,

rád bych se dotázal jakým způsobem zateplit či nezateplit novostavbu RD typu Bungalov o velikosti 100m2? Okna jsou trojskla o stavební šířce 84mm a Uf = 0,95 W/m²K a dále pak strop zateplený vatou o tloušce 30 cm. Zdivo je Porotherm 44 Profi na tenkovrstvé maltě (od výrobce). Dům je vytápěn Tepelným čerpadlem voda-vzduch do podlahového topení. Jako doplňkové (záložní) topení jsou v domě instalována krbová kamna.
Bylo mi řečeno, že není nutné zateplovat a případně, když zateplit tak pouze tepelně izolační omítkou.

Prosím o Váš názor a děkuji za informace.
Hezký den,

můžete samozřejmě použít ve větší tloušťce (výrobcem doporučené) tepelně izolační omítku a dosáhnout deklarovaných parametrů, týkajících se hodnoty součinitele prostupu tepla "U".

Pokud však zateplíte, budete mít samozřejmě u obvodového zdiva mnohem lepší tepelně technické parametry (součinitel prostupu tepla U (W/m2.K). Navíc se budou eliminovat případné tepelné mosty, či některé jiné nedokonalosti stavby související z vyšším únikem tepla.

Pokud máte dostatek místa a stavebně Vám nebude dodatečné zateplení činit nějaké potíže, doporučuji Vám zateplení EPS tl.alespoň 10 cm (když zateplit, tak pořádně).

Na tento stav je potřebné vypočítat tepelné ztráty domu a navrhnout vytápění.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk