Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.11.14 / dotaz č. 53950
V domě s 6 byty, máme jen my byt s vlastním topením. Dalších pět bytů je napojeno na společný plynový kotel v boční kotelně. Do dnešní doby jsme platili za jakous spočítanou spotřebu tepla při prostupnosti k našemu bytu. Jdou přes nás ve dvou místnostech trubky.Nikdo nebral v úvahu, že jsme přízemní byt a vytápíme i třeba byt nad námi atd. Jak se nyní bude dané počítat? Měřiče u nás nebudou možné.
Dobrý den,

omlouvám se, ale nevím přesně jak postupovat a dodržet všechny právní předpisy, zatím jsem se s tímto problémem nesetkal.
Je celkem již zbytečné zjišťovat asi kdo, proč l a za jakých podmínek povolil, že se jen jeden byt odpojil od centrálního vytápění.
Celkem by mne ale zajímalo, kdo a podle čeho spočítal Vás současný poplatek za spotřebu tepla prostupujícího ze sousedních prostor do Vašeho bytu.
Jestliže se teoreticky vytápí všechny byty stejně, k žádnému přestupu tepla nedochází. Spíš bych viděl poplatek za vytápění společných prostor.
Instalaci poměrových měřičů v bytech s centrálním vytápěním nic nebrání a rozpočítat to půjde.
Podle mého názoru by se měla základní složka rozúčtovávat na všechny byty včetně vašeho a spotřební složka jen na otápěné byty (jako by vaše náměry byly 0).
Vy jste měli dohodu jiným způsobem, protože bez poměrových měřičů se platby na základní a spotřební složku nedělí.
Současně platné předpisy o rozúčtování nákladů na vytápění a přípravu TV neumožňují aby se SVJ dohodlo, že budou postupovat v rozporu s předpisy.
Omlouvám se, ale pokuste se obrátit na jiného poradce, nebo spíš na Svaz bytových družstev, kteří touto problematikou musely již setkat, nebo přímo na Ministerstvo pro místní rozvoj, které vydává prováděcí vyhlášky.

S pozdravem

EKIS Zlín
Mach



Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk