Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.14 / dotaz č. 54007
Rozhodl jsem se o instalaci fotovoltaické elektrárny na střeše mého domu v Plzni. Předpokládám výkon do 2 kW.
Prolistoval jsem vaše stránky a zajímal se o to, jaké výkupní ceny elektřiny z FV lze očekávat v roce 2015. Pročetl jsem si i novelu zákona 165/2012.
V zákoně se stále používá termín zelený bonus na elektřinu a zmiňuje se údaj o podpoře max. do 0.49 Kč/MWh. Dále se cituje pojem o podpoře decentrální výroby elektřiny.
Nicméně se všude zmiňuje, že podpora výkupu FV v roce 2014 je nula a že v roce 2015 to bude stejné.
Chtěl bych vás požádat o odpovědi na tyto otázky:

1.Je stále přiznáván zelený bonus?
2.Jakou výkupní cenu mi ČEZ nabídne?
3.Lze očekávat v nejbližší době nějaká podpora instalací FV na střechách domů ?
4.Jaká je průměrná pořizovací cena za 1KWp FV elektrárny k dnešku ?
Dobrý den. jsme rádi, že Vás naše stránky zaujaly. V zásadě existují v právním řádu České republiky dva systémy podpory - formou přímého výkupu a formou zeleného bonusu. Mezi těmito zcela odlišnými systémy podpory rozvoje obnovitelných zdrojů je možný i dnes vzájemný přechod. Avšak a to již odpovídám na Vaši provní otázku, zelený bonus není od roku 2014 vyplácen. Stalo se tak na základě změny zákona o podporovaných změnách energie, č.165/2012 Sb. (POZE), ve vazbě ještě na národní akční plán rozvoje OZE. Podle zákona došlo k naplnění definovaného cíle NAPem a automaticky dle ustanovení zákona byla podpora OZE poskytována pouze u nových zdrojů do 31.12.2013.
Výkupní cenu, podle definice zákona POZE, tedy Vám ČEZ ani jiný distributor nemůže pro nový zdroj nabídnout a to ze 2 důvodů. Za prvé proto, že byla státní podpora 31.12.2013 ukončena a z důvodu přechodu vyplácení finanční podpory na obnovitelné zdroje z původně distribučních společností na energetický a zúsčtovací subjekt OTE, který celostátně provádí evidenci vyplácení POZE a řídí její cash flow.
Jediné co Vám ČEZ, ale i jiní distributoři mohou dnes nabídnout, je ocenění dodaných přebytků elektrické energie, nespotřebovaných na Vašem odběrném místě, které ma základě fyzikálních principů přetečou do sítě distributora. Na základě separátně uzavřené smlouvy máte nárok na vyplacení finančního příspěvku za "přetečené kilowatthodiny", oceněné buď fixní cenou nebo určenou vzorcem ve smlouvě. Smlouva se až na výjimky uzavírá na 1 rok.
V souvislosti s aktualizací Státní energetické koncepce (ASEK), dnes projednáváné vládou a tripartitou, s výhledem do roku 2040 nelze podporu finanční či nefinanční podporu vyloučit. V projednáváané verzi ASEKu se počítá s tím, že do roku 2040 bude fotovoltaický střešní zdroj umístěn na 50% rodinných a bytových domů, což představuje cca 1 milion střech,nepočítaje v to komerční instalace. S velkou dávkou pravděpodobnosti se nebude poskytovat finanční podpora pro nové zdroje, ale jen nefinanční podpora využívající energetického mixu ostatních fosilních zdrojů paliva. Nové obnovitelné zdroje by sice nedostávaly žádnou finanční podporu, ale využitím speciálního distribučního tarifu by využívaly distribuční síť jako "virtuální akumulátor energie". Výhodou by byla až 100% započitatelnost např. roční výroby s její spotřebou, poklesy emisí, poklesy distribučních ztrát, zvýšení efektivnosti a oproti tomu by si šak uživatel musel plně uhradil náklady na výstavbu střešního fotovoltaického zdroje.
Průměrná cena přepočtená na 1 kWp je velice ošidné a nepřesné číslo, podle celkového výkonu, typu zapojení, výběru panelů, výrobce střídače, sklonu střechy, konkrétní výškové a zeměpisné lokality se dnes může pohybovat v rozmezí 35-58 tis.Kč bez DPH/kWp.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk