Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.14 / dotaz č. 54138
Jsme nezisková organizace. Vlastníme sokolovnu, která je vytápěná plynem. V zájmu šetření plynem (i teplem) se chceme pustit do (třeba i rozsáhlých) úprav, vedoucích k úsporám, na které musíme, samozřejmě, usilovat o získání nějaké dotace. Podle nás přichází v úvahu: výměna oken, zateplení budovy, instalace slunečních panelů (máme velikou plochou střechu), případně úplná rekonstrukce topení, např. na teplovzdušné vytápění, ...Potřebujeme poradit, jaký projekt máme nechat zpracovat pro žádost o dotaci včetně doporučení organizace, která takový projekt umí zpracovat.
Vážená paní,
doporučuji nechat zpracovat energetický audit, který navrhne různé možnosti úspor a z nich si pak můžete vybrat tu, která vám bude nejlépe vyhovovat. Například budete chtít realizovat jen opatření na která lze získat dotaci, nebo máte k dispozici jen omezené peníze na investici atd. Důležité je, aby vám zpracovatel auditu ukázal během prací průběžné výsledky a abyste si mohli sami nadefinovat varianty úsporných opatření (např. nechcete řešit zateplení střechy apod.).
Seznam energetických specialistů je zde:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx

Vzhledem k tomu, že v současnosti nejsou známy podrobnosti dotačních programů, doporučuji dohodnout se zpracovatelem auditu, aby sestavil návrh opatření a definitivní verzi auditu sestavil s ohledem na dotační programy (předpokládá se, že na jaře 2015 bude znám podrobný program Nová zelená úsporám i další programy, do konce roku 2014 bude vyhlášen program EFEKT).
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný


Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk