Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.14 / dotaz č. 54474
Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolika procenty může uživatel bytu ovlivnit spotřebu tepla ve svém bytu, jinak řečeno kolik procent tepla zaplatí z celkového množství odebraného tepla v panelovém domě bez možnosti ovlivnit spotřebu, konkrétně se jedná panelový dům ul. Havlíčkova 1174 a 1175 ve Valašském Meziříčí.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz.

Bohužel to není dotaz na naši poradnu, ale na vlastníka objektu případně SVJ resp. správce, který zajišťuje rozúčtování nákladů na vytápění. Ten je povinen postupovat v souladu s platnou legislativou. Jde zejména o zákon č. 67/2013 Sb. (Zákon, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty), kde je v § 6 jednoznačně tento problém řešen, cituji:
㤠6
(1) Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.
(2) Nedojde-li k ujednání, rozúčtují se náklady uvedené v odstavci 1 podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele.“

Právní předpis zmiňovaný v odstavci (2) je Vyhláška č. 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele.
V této vyhlášce je v § 4 uvedeno, cituji:
㤠4
Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce
(1) Náklady na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období rozdělí vlastník na složku základní a spotřební. Základní složka činí 40 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku.
(2) Základní složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce.
atd.“

Z výše uvedených informací jednoznačně vyplývá, že se musíte s tímto dotazem obrátit buď na SVJ, bytové družstvo či jinou společnost, která vám zajišťuje správu domu včetně rozúčtování nákladů na teplo.


S poděkováním za využití této bezplatné poradenské služby EKIS MPO srdečně zdraví


Ing. Libor Lenža, poradce
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
EKIS MPO
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk