Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.14 / dotaz č. 54481
Dobrý den,

Jak stanovit koeficent pro přepočet podlahové plochy pro vytápění v případě bytového domu (CZT zdroj) například na WC za předpokladu, že není žádné tepelné těleso. Za předpokladu, že vedou stupačky.
V ostatních vytápěných místnostech (pokoj, kuchyň aj.) máme nyní koeficent 1.

Děkuji za odpověď
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz.

Odpověď na Vaši otázku najdete v platné legislativě, která by měla být u osob zabývajících se správou nemovitostí běžně známá a využívaná. Stanovení koeficientu se provede podle vyhlášky 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele.

V uvedeném předpisu najdete v Příloze 1 informace pro stanovení koeficientu započitatelné podlahové plochy. Odstavec 2. se týká místností bytů a nebytových prostorů, v nichž není umístěno otopné těleso a které jsou začleněné v objektu tak, že s místnostmi s otopným tělesem přímo sousedí.
Pak je přepočet prováděn přes počet stěn sousedících (viz písmeno a) odstavce ) a případně zohledňuje vnitřní rozvody tepla – viz. písmeno b), ve kterém se uvádí, cituji: „ Je-li v místnosti bytu či nebytového prostoru bez otopného tělesa neizolované potrubí vnitřního rozvodu tepelné energie (vertikální rozvody přívodní i zpětné, horizontální rozvody přívodní i zpětné, přípojky k otopným tělesům delší jak 0,5 m), zvýší se koeficienty stanovené dle počtu stěn o hodnotu navýšení stanovenou podle vzorce…“.

Domnívám se, že podle této legislativní normy snadno stanovíte potřebný koeficient.

Ještě upozorňuji, že se připravuje novela této vyhlášky, která však zatím, podle mých informací, nevstoupila v platnost. Pokud by Vás zajímala i připravovaná novela vyhlášky 372/2001 Sb. můžete se podívat na článek o návrhu novelizace vyhlášky č. 372/2001 Sb.: http://vytapeni.tzb-info.cz/normy-a-pravni-predpisy-vytapeni/10787-fatalni-omyly-novely-vyhlasky-c-372-2001-sb.

S poděkováním za využití této bezplatné poradenské služby EKIS MPO srdečně zdraví

Ing. Libor Lenža, poradce
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
EKIS MPO
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk