Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.15 / dotaz č. 54506
Dobrý den,
v rodinném domě pronajímáme jeden byt. Máme jeden plynový kotel. Mám několik dotazů:
1. Náš i pronajímaný byt mají sice vlastní vstup topení, čili bylo by možno řešit kalorimetry, avšak z našeho bytu je napojen také radiátor ve společných prostorách (verandě). Opravňuje mě tato situace, abych místo kalorimetrů použil indikátory na radiátory (což mě vyjde lépe)?
2. Musím nutně měřit i teplou užitkovou vodu (z téhož kotle), nebo tuto mohu rozpočítávat dle počtu osob?
3. I pokud budu měřit vytápění, je tu problém, že v budoucnu chci ve svém bytě mít rovněž plynový sporák. Aby se plyn spotřebovaný sporákem nepřipočítával k vytápění, bude muset mít kotel i sporák vlastní plynoměr, nebo je nějaké jiné, levnější, řešení?
Děkuji
K Vaší první otázce uvádím:
Změřit dodávku tepla do každého jednotlivého bytu nebo kanceláře je buďto technicky nemožné nebo proveditelné pouze za cenu nepřiměřených investičních nákladů. Z tohoto důvodu se připouští i možnost splnit daný požadavek instalací poměrových indikátorů na otopná tělesa, která množství spotřebovaného tepla přímo neměří ale svůj účel plní. Měřiče tepla, takzvané kalorimetry se navíc používají pouze u horizontálních rozvodů, a nelze je proto použít ve stoupačkách.
Pozor, společné prostory, chodby a sklepy indikátory mít nemusí.
K Vaší druhé otázce:
Problematiku řeší Vyhláška 366/2010 Sb. v § 3 a následujících.
V odst. (3) se uvádí:
“Je-li instalováno ve všech odběrných místech dodávky teplé vody měřicí zařízení odebraného množství teplé vody nebo odebraného množství tepelné energie v teplé vodě, účtuje dodavatel odběratelům poměrně na základě údajů těchto měření.
V odst. (4) se potom píše:
„Pokud vlastníci objektů nebo jejich částí s jedním společným, technologicky propojeným odběrným tepelným zařízením, jednou společnou tepelnou přípojkou a jedním společným odběrným místem dodávky se spolu navzájem nedohodnou o způsobu rozdělování nákladů, které připadnou na jednotlivé objekty nebo jejich části, náklady na dodávku tepelné energie v teplé vodě se rozdělují na jednotlivé objekty nebo jejich části poměrně podle podlahových ploch určených jednotným způsobem. Podlahovou plochu nebytových prostor sdělí odběratel dodavateli při zohlednění rozsahu odběru, počtu výtoků, účelu a způsobu užití tohoto nebytového prostoru.
„Je-li instalováno ve všech odběrných místech dodávky teplé vody měřicí zařízení odebraného množství teplé vody nebo odebraného množství tepelné energie v teplé vodě, účtuje dodavatel odběratelům poměrně na základě údajů těchto měření.
Dle mého názoru by v současnosti mělo být standardem instalace měřičů TUV v místě odběru.
K Vaší třetí otázce:
Dle běžných zvyklostí lze očekávat, že na vstupu plynu do Vašeho RD budete mít pouze jedno měřidlo. Spotřeba plynu na vaření by vzhledem ke svému spotřebovanému množství neměla výrazně ovlivňovat spotřebu plynu na výrobu tepla. Doporučuji i změnu tarifu z "topím a ohřívám teplou vodu" na "vařím, topím a ohřívám teplou vodu". Od toho se odvíjí cena za dodaný plyn. Konečné řešení je ale nutno dojednat s Vaším dodavatelem plynu.
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk