Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.15 / dotaz č. 54512
Dobrý den,

prosím o zodpovědění následujícího dotazu: Plánuji provést vnější obálku novostavby RD v Milovicích u Mikulova násl. způsobem - tj. že nyní mám hrubou stavbu ze zdiva Heluz Family 38 na pěnu. Mám v úmyslu provést zateplení tl. 10 cm polystyrenem (případně min. vatou). Jde mi o to, posoudit zda skladba 38 cm zdiva + 10 cm zateplení nebude vytvářet rosný bod v konstrukci, zda je toto řešení správné. Prosím o odpověď či případně variantu, která by byla vyhovující. Děkuji
Dobrý den,
v uvedené skladbě ke kondenzaci vodní páry v zimním období dochází. Je to způsobeno tím, že cihla má poměrně vysoký tepelný odpor, a proto dochází ke kondenzaci na rozhraní vrstev a v zateplovacím systému (tedy nikoliv ve zdivu).

Aby byla konstrukce vyhovující, nesmí vzniklý kondenzát ohrozit její funkci, tj. ke kondenzaci nesmí docházet v materiálu, kterou by ohrožovala - dřevo, kde je vždy cílem kondenzaci zcela vyloučit vložením parotěsné vrstvy na interiérovou stranu.
V případě obdobných skladeb jaké řešíte Vy může a zpravidla ke kondenzaci dochází.
Pro vyhodnocení se využívají dvě podmínky:
1) řešení celoroční bilance vlhkosti - to co se během chladných měsíců naakumuluje se musí v teplých měsících vypařit - zde s Vaší konstrukcí není problém, roční odpar několikanásobně převyšuje množství kondenzátu.
2) limit množství kondenzátu - ve vašem případě tato podmínka vyhovuje až od tloušťky izolace 160 mm, tuto podmínku ale nesplňuje spousta běžně realizovaných a dlouhodobě bezporuchových konstrukcí. V souladu s příslušnou ČSN však nejsou.

Závěrem tedy doporučuji:
- zvýšit tloušťku tepelné izolace na min. 140 mm
- použít co nejprodyšnější omítku
- provozovat dům tak, aby uvnitř nebyla trvale vysoká vlhkost - přirozené/nucené větrání

Hezký den
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0996



Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk