Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.15 / dotaz č. 54528
V bytovém domě máme nainstalované podlahové topení které do bytů vede několika přívody v podlaze nevím jak si máme poradit s instalací měřičů tepla?Do V Žihla.
Dobrý den,

Zákon 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů předepisuje stavebníkům, majitelům domů a společenstvům vlastníků bytových jednotek vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům.

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 237/2014 Sb., která specifikuje požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům, předepisuje nutnost instalace měřičů tepla a indikátorů pro přerozdělování nákladů na vytápění. Pokud rozvody teplé vody pro vytápění vstupují do bytové jednotky či nebytového prostoru v jednom místě, vyhláška požaduje na místě vstupu potrubí do jednotky instalaci pracovního měřidla spotřeby tepla. Pokud ale do bytu vstupují rozvody pro vytápění na více místech, je možné instalovat měřič spotřeby tepla, nebo indikátor pro přerozdělování nákladů na vytápění.

Přesné znění naleznete v § 7a vyhlášky v odst. (1), (2), (3) a popř. (4).

Konkrétní odpověď pro tento případ je obtížná neboť nejsme se situací blíže seznámeni. Podlahové vytápění u bytových jednotek je obyčejně řešeno osazením speciální směšovací armatury (kompaktní rozdělovač/sběrač), která rozděluje páteřní (stoupací) přívodní potrubí do bytové jednotky na samostatné okruhy podlahového vytápění (bývá umístěna na přístupném místě bytové jednotky nebo na chodbě příslušného patra ve společném prostoru). Měřič tepla se pak osazuje na vstup a výstup do této armatury. Z pohledu vyhlášky by se jednalo o případ vstupu do bytové jednotky na jednom místě, byť je přívodních potrubí k podlahovým vytápěním více (5 - 7).
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk