Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.15 / dotaz č. 54572
Dobrý den, naše SVJ plánuje rekonstrukci fasády včetně zateplení, ale to bohužel jen v horních dvou patrech ze tří. Sousedé ve spodní části domu s izolací na fasádě kolem svého bytu nesouhlasí. Dá se prosím bezpečně zateplit jen část domu? Je to technicky vůbec možné? My bydlíme v prostředním bytě, tudíž budeme mít pod podlahou hranici izolantu... Nebude se nám tak v podlaze (kde jsou trámy) srážet vlhkost? Bytový dům je z roku 1935, 45 cm dutá cihla... Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
samozřejmě lze zateplit jen část budovy, i když to není ideální. Ve vašem případě lze z technického hlediska doporučit, aby spodní hrana zateplení byla založena pod úrovní podlahy 1. patra, ideálně na horní hraně oken přízemí. Bude to vypadat asi dost divně.
Ke kondenzaci vlhkosti ve zdivu pravděpodobně dochází už nyní, ale vlhkost se během léta odpaří, takže nevznikly problémy. Zateplením by se tento problém měl spíše lehce zlepšit, protože teplota v místě uložení trámů ve zdivu bude vyšší a kondenzace tak bude nižší.
Rozhodně doporučujeme v rámci projektu zateplení nechat zpracovat výpočet vlhkostního chování konstrukce v místě uložení trámů.

Při částečném zateplení můžete narazit na problém, že budova nevyhoví požadavku na energetickou náročnost. To se dokládá Průkazem energetické náročnosti budovy v rámci žádosti o stavební povolení. V tom případě je nutno buď zlepšit zateplení rekonstruované části budovy, nebo třeba použít kotle s vyšší účinností.

Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk