Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.15 / dotaz č. 54578
Dobrý den,
prosím o odpověď, jak rozúčtovávat teplo v nebytových domech (jde o historické památky):
1) kancelářský dům, kde počet kanceláří pronajímaný jednotlivým nájemcům je proměnlivý (nelze "natvrdo" stanovit měřené okruhy, nelze instalovat stanovená měřidla na jednotlivé větve ÚT). Dosud bylo teplo (plynová kotelna v domě) rozúčtovávání podle pronajaté plochy. Kanceláře jsou vytápěny na stejnou teplotu. Je nutné instalovat indikátory i v případě, že nebudou používány pro rozúčtování tepla, a že tudíž jde jen o zcela zbytečné vysoké náklady? Nebylo by to v rozporu se směrnicí EU?
2) nebytový historicky dům, který je převážně využíván jako hotel, ale v přízemí jsou 2 restaurace a 2 obchody. Hotel, každou restauraci a obchod provozuje jiný nájemce. V domě je plynová kotelna a ústřední topení. Z kotelny je možné oddělit a měřit stanovenými měřidly 7 větví ÚT, kterými jsou 4 (všechny) části hotelu, ohřev vody, vzduchotechnika jedné z restaurací a topení celého přízemí. V přízemí však není možné osadit indikátory, protože na této větvi ÚT je zároveň napojena vzduchotechnika (ohřev vstupu) druhé restaurace. Doposud byly náklady na topení rozúčtovávány podle pronajaté plochy. Lze pro tento dům získat výjimku a rozúčtovávat nadále podle pronajaté plochy?
Dobrý den,
domníváme se, že ve vašem případě může jít o situaci, kdy nájemcům není teplo rozúčtováno. Nájemci platí nájem, v němž jsou již náklady na teplo zahrnuty. Pak by platilo ustanovení vyhl. č. 194/2007 Sb., kdy se "měřiče" neinstalují v případech, kdy se neprovádí rozúčtování tepla.

Pokud ale rozúčtováváte teplo podle podlahové plochy (tj. každý rok se náklady mění podle celkových skutečných nákladů na teplo), máte povinnost měřiče osadit.
V prvním případě (kancelářský objekt) lze osadit jednotlivá tělesa v kancelářích indikátory spotřeby, nebo instalovat indikátory vnitřní teploty vzduchu (to je nutné v případě že prostory jsou vytápěny např. teplovzdušným nebo sálavým vytápěním). Podle těchto indikátorů pak lze provádět rozúčtování.
Ve druhém případě (nebytový dům) lze osadit měřidla na jednotlivé větve, jak navrhujete. Pro spotřebu kanceláří pak lze opět využít indikátory spotřeby na tělesech, jak je uvedeno výše, a podle jejich náměru zjistit (spíše odhadnout) teplo pro vytápění. O toto teplo pak bude sníženo množství tepla pro vzduchotechniku napojenou na stejnou větev rozvodů, které se bude účtovat jinému nájemci.
Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk