Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.15 / dotaz č. 54582
Dobrý den,
bydlíme v nájemním bytě se smlouvou na dobu neurčitou u soukromého majitele bytového domu.Teplo a TV jsou poskytovány nájemníkům z domovní plynové kotelny umístěné v domě.Obsluhu na základě smlouvy o poskytování a zajišťování služeb(nejedná se o pronájem kotelny) majitel domu uzavřel s firmou,která nemusí mít na provoz licenci,protože se údajně jedná o jeden zdroj s výkonem do 50kW.V roce 2013 byl objem výroby z tohoto zdroje 2143 GJ. Majitel domu při vyúčtování tepla a TV postupuje jako výrobce a dodavatel energií,cenu tepla a TV kalkuluje.Do vyúčtování zahrnuje položky:revize a údržbu kotelny,odpisy ze stavební části kotelny,odpisy bojlerů,zisk,správní a výrobní režii,odpisy technologie měřáků,náklady na vyúčtování tepelných energií.Domnívám se,že se v tomto případě nejedná o podnikání,majitel nemá ani licenci ani koncesi na výrobu tep.energií a pro účely cenových předpisů je konečným spotřebitelem.Nájemníci nejsou s majitelem v obchodním vztahu,tep.energie je poskytována na základě nájemní smlouvy a služeb s ní spojených.Vyúčtování tep.energií jsou vypracované podle vyhl. č. 372/2001Sb..Prosím o váš názor,zda majitel postupuje správně,neměl by nájemníkům pouze přeúčtovávat fakturované platby za vstupy plynu,vody,el.energie?
Děkuji za odpověď a případnou radu!
Vážená paní, děkujeme za váš dotaz. Domníváme se, že postup majitele domu je v pořádku.

Je třeba rozlišit, zda jde nebo nejde o podnikání v energetice ve smyslu energetického zákona č. 458/2000 Sb. Pro podnikání v energetice je nutná licence (vydávaná ERÚ), živnostenský list se v této oblasti nevydává.

Za podnikání se nepovažuje situace, kdy se teplo z vlastní kotelny dodává pouze nájemcům v téže budově, resp. v témže areálu. Blíže viz § 3 zákona. Takovýto případ tedy zákon neupravuje, proto je nutné s nájemci smluvně určit cenu tepla a souvisejících služeb. Pokud tedy majitel domu zahrnuje do nákladů na teplo další položky, jako jsou odpisy, revize aj., není to v rozporu s energetickým zákonem.

V tomto případě je důležité, že kotelna se provozuje bez licence (nezáleží na výkonu kotelny), podle toho co popisujete se zdá že to je v pořádku.

Pokud by se kotelna provozovala s licencí, pak musí konečnou cenu tepla schválit ERÚ; provozovatel si do nákladů na teplo může zahrnout i přiměřený zisk, protože jde o podnikání.

Jistě je možný i postup který navrhujete, totiž že by majitel domu zahrnul do nákladů na teplo pouze náklady na plyn, elektřinu a vodu. Protože však s provozem kotelny jsou spojeny i další náklady, nejspíš by tyto náklady zahrnul do nájmu. Z hlediska nájemníků bude asi lepší současný postup, kdy se platí náklady na kotelnu podle spotřeby tepla a nikoli podle podlahové plochy.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk