Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.15 / dotaz č. 54587
Dobrý den,
Náš bytový dům, dokončený v r. 2007, má 3 nadzemní podlaží po 4 bytech v každém podlaží. Zastavěná plocha je 432 m2. Dům je vybudován z cihel (obdoba značky Porotherm), nemá dodatečné zateplení. Střecha mansardová, pokrytá asfaltovou střešní krytinou. Byty v horním podlaží dělí od půdního prostoru sádrokartonový záklop s 16cm silnými rohožemi z minerální vaty. Kotelna plynová společná pro celý dům.
Dotazy:
- Je stávající tepelná izolace stropu horních bytů vyhovující dle minimálních požadavků norem a je vhodné dodatečně zateplit strop těchto bytů a v jakém rozsahu? Jaký typ energetického posudku doporučujete pro tento účel.
- Jakým způsobem má být měřena spotřeba tepla podle nové legislativy a jak má být nově stanovována platba za odběr tepla pro jednotlivé byty? (pro každý byt je instalován kalorimetr)
Vážený pane,
děkuji za vaše dotazy.

Požadavek na součinitel prostupu tepla pro strop byl v roce 2007 stejný jako je dnes. Konstrukce by tedy měla vyhovovat i současným požadavkům, z vašeho popisu se zdá, že tloušťka izolace je dostatečná (neznáme vliv tepelných mostů). Další zateplení je samozřejmě možné, např. pro pasivní domy se používají tloušťky izolace až 0,5 m. Orientační ekonomickou efektivitu zateplení lze zjistit z výpočtu v rámci PENB. Můžete si nechat zpracovat i energetický posudek dle zákona č. 406/2000 Sb., zde bude cena asi vyšší. Ceny za PENB i en. posudek jsou smluvní. Seznam specialistů najdete zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx

Pokud má každý byt vlastní kalorimetr, je v souladu s legislativou rozúčtovávat náklady na teplo podle náměru těchto kalorimetrů. Pozor - kalorimetr v tomto případě není fakturační měřidlo, ale pracovní. To znamená, že se může účtovat jiné množství energie, než konkrétní kalorimetr naměřil. Průhlednější ale bude účtovat podle náměru. Doporučuji postupovat tak, že z nákladů na plyn a provoz kotelny (revize, servis, elektřina aj.) a součtu všech kalorimetrů určíte cenu tepla (Kč/kWh). Každý byt pak zaplatí tuto cenu krát náměr vlastního kalorimetru.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk