Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.15 / dotaz č. 54659
Naše SV v Praze 4 nechalo nainstalovat měřiče tepla na všech radiátorech v domě v termínu určeném ze zákona a současně byla provedena výměna bytových vodoměrů.
Provádějící firmou byla Maddalena CZ s.r.o.
I když nedala jednotlivým uživatelům bytů žádný návod, který by vysvětloval význam jednotlivých blikajících čísílek na displeji indikátorů Siemens WHE 552-D100, bylo možné na internetu toto dohledat.
Co ale není možné najít ani na italských webech mateřské firmy jsou údaje k vodoměrům. Na štítku krabiček je sice v záhlaví uvedeno maddalena, včetně webu, ale např. číslo vodoměru CDONE3.0DZY, je nedohledatelné.
Můj dotaz se týká ověřování vhodnosti měřičů /tepla, vody atd./ pro daný účel. V našem případě si SV vybere firmu, která slíbí instalaci měřičů dle určitých parametrů. Pak přijde a nainstaluje konkretní měřiče u kterých se nedá ani ověřit, kde byly vyrobeny, jakou mají záruční lhůtu a zda jsou certifikovány. Co se s tím dá dělat?
Dobrý den, tyto informace by měla poskytnout firma, která měřiče instalovala. Pokud je neposkytne, měli byste zakázku reklamovat.
V případě společné přípravy teplé vody v domě se na vstupní potrubí zásobující každý byt nebo nebytový prostor teplou vodou osadí vodoměr na teplou vodu používaný k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě podle vyhlášky, kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu. Vodoměry na studenou a teplou vodu, používané pouze k rozúčtování nákladů konečným spotřebitelům mají dobu platnosti ověření 5 roků.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk