Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.1.15 / dotaz č. 54663
Dobrý den
Pronajímáme nebytové prostory v administrativní budově. Je možné podnájemcům účtovat všechny energie paušálem? A jako druhá varianta, je možné některým podnájemníkům účtovat formou paušálu a zbytku podnájemníků rozúčtovávat energie podle skutečnosti?




Dobrý den,

v rámci novely vyhlášky č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie je v § 7a v bodě (1) a (3) uvedena povinnost vybavení přístroji registrujícími dodávku tepelné energie:

(1) V budovách se vnitřní rozvod tepla pro vytápění a vnitřní rozvod chladu vybaví v případě, že
a) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě, pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii v místě vstupu vnitřního rozvodu tepla pro vytápění nebo vnitřního rozvodu chladu do bytu nebo nebytového prostoru,
b) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v několika místech,
1. zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění, nebo
2. pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii.

(3) V případě společné přípravy teplé vody v domě se na vstupní potrubí zásobující každý byt nebo nebytový prostor teplou vodou osadí vodoměr na teplou vodu používaný k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě podle vyhlášky, kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.

Body (1) a (3) se nevztahují na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě.

Z tohoto důvodu by mělo probíhat rozúčtování tepla na základě instalace poměrových měřidel.

S pozdravem

Kaleta Tomáš

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk