Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.15 / dotaz č. 54666
Dobrý den. Mám jeden obecný (hypotetický) dotaz. Obchodní praktiky dnešních dodavatelů tepla jsou různé. Je dnes zcela běžné, že se na určité období fixuje cena GJ. Já se ptám, je možné, aby dodavatel tepla fixoval lidem i minimální odběr GJ? Vezmu příklad. Lidé v bytovém domě už nechtějí být závislí na drahém, velkém, lokálním dodavateli tepla a rozhodnou se pro novou kotelnu, která bude situována uvnitř objektu. Kotelnu (plynový kondenzační kotel, tepelná čerpadla, ....) si SVJ postaví buď ve vlastní režii, nebo jí postaví např. cizí společnost na vlastní náklady a stane se např. podle smluvních podmínek na 15 let dodavatelem tepla pro daný objekt. Nový dodavatel tepla (zároveň majitel nové kotelny) ušetří nájemníkům tím, že budou mít např. oproti CZT výrazně levnější GJ. Tím, že bude dodavatel tepla šetřit lidem cenou GJ, bude se pravděpodobně chtít jistit i tím, že lidé odeberou určité množství energie (už jen kvůli návratnosti investice). Proto se ptám, dodavatel tepla tedy zafixuje minimální odběr energie (např. průměr spotřeby objektu za posledních několik let), což může být např. 1000 GJ. Může se stát, že přechodem na nízkoteplotní systém a mírnou zimou bude skutečná spotřeba 800 GJ. Je možné (z hlediska zákona, právního apod.), aby dodavatel tepla požadoval zaplatit za energii, která nebyla skutečně spotřebována (oněch 200 GJ navíc) ?? Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
dodávka tepla je podle energetického zákona č. 458/2000 Sb. možná jen na základě smlouvy. Pokud bude ve smlouvě nějaká fixní platba za teplo, je věcí obou stran zda na to přistoupí.

V současnosti se teplo prodává buď v jednosložkové nebo dvousložkové ceně. Při jednosložkové je dána cena (např. 700 Kč/GJ) a odběratel platí podle toho co spotřeboval. U dvousložkové ceny je cena za odebrané teplo (např. 400 Kč/GJ), která se jako v předchozím případě platí jen za skutečně odebrané teplo. Dále se platí za sjednaný odběr (např. 300 Kč/GJsj). Sjednané množství se určuje dohodou s dodavatelem tepla, obvykle odpovídá množství tepla, které budova odebrala předminulý rok (např. pro rok 2015 je sjednáno množství odpovídající spotřebě roku 2013). Za sjednané množství se platí bez ohledu na skutečný odběr. Někteří dodavatelé pak na základě smlouvy pokutují situaci, kdy objekt odebral větší než sjednané množství tepla. Pro optimální platbu je tedy třeba správně sjednat množství tepla, zohlednit např. zateplení domu. Někteří dodavatelé tepla místo sjednaného množství účtují rezervovaný výkon, který se opět sjednává každoročně. Princip je stejný - část tepla se platí bez ohledu na spotřebu. Cena tepla je regulovaná, schvaluje ji Energetický regulační úřad, dodavatel tepla si nemůže účtovat co ho napadne.

V případě, že dům přejde k jinému dodavateli tepla (který třeba vybuduje kotelnu v domě), může být teplo účtováno tak, jak je uvedeno výše. Riziko, že v domě klesne odběr (třeba po zateplení) by si měl dodavatel tepla zahrnout do podnikatelského plánu.

Jinou možností je, že si majitel domu (SVJ) vybuduje vlastní kotelnu a do ceny tepla zahrne kromě nákladů na palivo, obsluhu, revize a běžné opravy i peníze na reinvestici - např. životnost plynového kotle je běžně 15 let. Protože nejde o podnikání, pokles odběru tepla nemusí vadit.

Poslední možností je použít metodu EPC, kdy externí firma zajistí vybudování kotelny a po určitou dobu (např. 15 let) garantuje její provoz. Vždy také garantuje pokles nákladů na energie (oproti výchozímu stavu - odběr tepla od teplárny) a o ušetřenou částku se dělí s odběratelem tepla dle předem dohodnutých podmínek. Zde je na zodpovědnosti firmy EPC, jak správně odhadne budoucí spotřebu a náklady. Důležitá je také správně postavená smlouva mezi zákazníkem a firmou EPC. Více o EPC např. zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/aktuality/29350


Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný



Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk