Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.15 / dotaz č. 54678
Dobrý den,
podle zákona o hospodaření energií (406/2000 Sb.) § 7 odst. 4) je vlastník budovy povinen vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům.
Můj dotaz zní, zda je tato povinnost závazná také pro průmyslové objekty. Pokud bývalý průmyslový areál pronajímá výrobní a skladové haly, dílny a kanceláře, přičemž budova je rozlehlá, členitá a "energeticky pravěká", navíc s mnoha společnými prostorami, existuje nějaká možnost, že zavedení měřičů tepla na radiátory má své výjimky? Budova v katastru není vedena jako administrativní, nejsou v ní žádné bytové jednotky.
Nedovedu si představit, jaký pozitivní efekt by mohl vynahradit relativně i absolutně vysoké náklady na takové vybavení (řádově několik set radiátorů) a jeho následnou správu. Na druhou stranu si dovedu představit, že jako nájemník bych na tom mohl za určitých okolností ušetřit (za jiných naopak).
Děkuji.
Vážený pane,
zákon 406/2000 Sb. hovoří o budovách obecně, resp. o budovách, kde se používá energie pro úpravu vnitřního prostředí. Není zde explicitně žádná výjimka pro průmyslové budovy.
Pokud ve vašem případě jsou v budově "koneční uživatelé", tj. fyzické nebo právnické osoby, které platí za spotřebované teplo, pak byste měl podle zákona "měřiče" tepla instalovat. Nepochybně budou budovy jako vaše, kde je takováto instalace technicky problematická a někdy i nesmyslná, protože systém vytápění neumožní rozlišit spotřebu tepla (např. pro vytápění, pro technologii aj.). Pak lze použít třeba indikátory spotřeby tepla založené na měření teploty v místnosti. Spotřeba tepla na vytápění se pak odvozuje od vypočtené tepelné ztráty místnosti a rozdílu vnitřní a venkovní teploty. Nezáleží na tom, zda je prostor vytápěn radiátory, teplovzdušným vytápěním (sahary), podlahovým vytápěním nebo jinak.
Jinou možností je dohodnout s nájemci paušální platbu za služby, včetně vytápění. V tom případě se rozúčtování tepla neprovádí, nájemci platí třeba podle podlahové plochy. Nevýhoda je, že nemají motivaci šetřit, naopak budou mít tendenci plýtvat. Pokud se rozúčtování nákladů na teplo neprovádí, nemáte povinnost "měřiče" instalovat.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk