Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.15 / dotaz č. 54691
Dobrý den,
v rodinném domě máme plynovou kotelnu v rámci byt, který jako vlastník užívám. Dále pronajímám byt v horním patře. Hned u kotle máme rozdělené rozvody topení, takže jiná větev vytápí byt náš a jiná byt nájemníka. Mohu otázku měření řešit tak, že osadím kalorimetry hned u kotle? Problém vidím v tom, že trubky topení pro nájemníkův byt procházejí asi 7 m mým bytem. Nebo lze tuto skutečnost nějak zohlednit koeficientem při rozečítání?
Dále mi není jasné, zda to, co kalorimetr změří, je již možno považovat za konečný ukazatel pro rozúčtování vytápění, nebo zda ještě musím zohledňovat věci jako, zda jsou místnosti orientované na sever či jih, zda sousedí s vytápěnými místnostmi atd? Pokud ano, kde seženu podklady ka takovým výpočtům? Děkuji,
Hezký den i Vám.
Pokud máte možnost samostatného měření, pak nemusíte již zohledňovat orientaci budovy.
Ideální by bylo, pokud by jste měření pro horní byt umístil na hranici horního butu (tedy až za trasou UT ve Vašem bytě). Je ale přípustné mít (pro všechny bytové jednotky) stejné měření v kotelně.
Naměřené hodnoty na obou měřeních (jak pro Váš byt tak i pro pronájem) Vám slouží pro následné poměrové rozdělení spotřeby plynu, který spálíte v kotli - ten má určitou účinnost (např. 92% využití energie z plynu, zbývající část je odváděna spalinami komínkem). V rámci nájmu můžete zahrnout např. i opravný koeficient pro pronajímaný byt, zohledňující umístění kotle.
Z dotazu nejsou jasné další okrajové podmínky, takže nejde posoudit jakou formou budete přeprodávat energii dalšímu uživateli.
Odpovídá:  Martin Jindrák* - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia tisk