Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.15 / dotaz č. 54772
Dobrý den, naše firma vlastní administrativní budovu kde pronajímáme kanceláře a obchody. Zajímalo by mě, podle jakého zákona nebo vyhlášky máme povinnost instalovat měřiče tepla na jednotlivé radiátory, když teplo nerozúčtováváme a cenu tepla i studené vody (teplou nemáme) máme zahrnutou v ceně služeb spojených s nájemným spolu s odvozem odpadu, úklidem společných prostor a pod. Děkuji.
Dobrý den,
Dle zákona 318/2012 Sb. vzniká nově povinnost instalovat měřiče tepelné energie a vodoměry na teplou vodu u všech konečných uživatelů v objektech, kde jsou náklady na tepelnou energii na vytápění a náklady na poskytování teplé užitkové vody rozúčtovány mezi tyto konečné spotřebitele. Měřiče tepla nebo indikátory topných nákladů musí být instalovány nejpozději do 31. 12. 2014.
Dle znění zákona 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Pro majitele objektů a bytů jsou v tomto zákoně některá velmi důležitá ustanovení:
Dle 318/2012 Sb., §7, odst.(4)a) jsou stavebníci, vlastníci nebo společenství vlastníků povinni vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům v rozsahu stanoveném prováděcím předpisem, konečný spotřebitel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.
Uvedený zákon nařizuje instalaci měřičů tepla nebo indikátorů topných nákladů, dále instalaci termostatických ventilů a ostatních prvků hydraulického vyregulování otopné soustavy.
Prováděcí předpis upřesnil, že zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění je indikátor pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy instalovaný na každém otopném tělese, indikátor instalovaný na odtokové trubce z otopného tělesa nebo přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval, kterým je počet dnů v otopném období. V budově musí být instalovány vždy stejné typy indikátorů nebo přístrojů se snímačem teplot.
V případě společné přípravy teplé vody v domě se na vstupní potrubí zásobující každý byt nebo nebytový prostor teplou vodou osadí vodoměr na teplou vodu používaný k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě a to stejného typu a provedení.
V případě potřeby dalších informací mne neváhejte kontaktovat.


Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk