Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.15 / dotaz č. 54931
Dobrý den,
Zatepluji podkroví a chtěl bych se zeptat jakou tepelnou prostupnost mají trámy 14cm.První vrstva je trámy 14cm a mezi ně 14cm vaty knauf s tepelným odporem 0,035w/m.Bude to dřevo mít podobné izolační vlastnosti jako ta vata nebo tam bude tepelná ztráta.Další vrstva bude zas 14cm vaty dal bych i víc ale rozměry podkroví mi to neumožnují.
Děkuji moc za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Tepelná vodivost dřeva měkkého při tepelném toku kolmo k vláknům je udávána normová 0,15 a návrhová 0,18 W/m.K. Je to tedy cca 4,5 větší tepelná vodivost, než je udávaná deklarovaná hodnota vaty Knauf 0,035 W/m.K. Dřevo tedy nemá podobné izolační vlastnosti jako minerální vata, ale o dost horší. Pokud by nebyla tepelná izolace vedena ještě v další vrstvě mimo krokve, tvořily by linie krokví tepelný most.
Další vrstvu minerální vaty plánujete v rovině pod krokvemi v tloušťce 14 cm. Celková hodnota tepelného odporu, respektive součinitele prostupu tepla konstrukce střešního pláště jako celku se pak podrobně vypočítává s ohledem na vliv krokví. Bere se do úvahy konstrukční uspořádání, velikost profilu krokví a jejich rozteče, dále vliv dalších vložených roštů nebo závěsů v konstrukci apod.. Orientačně lze udat, že při dvou vrstvách tepelné izolace (2x14 cm) bude dosaženo tepelně izolačních vlastností střešního pláště v rozmezí mezi požadovanou a doporučenou hodnotou dle normy, odhaduji kolem 0,20 W/m2.K.
S normou je to takto:
Normativní požadavky jsou udávány hodnotou součinitele prostupu tepla U (dříve se používal tepelný odpor značený R). Součinitel prostupu tepla U udává, kolik W tepla projde plochou 1m2 při rozdílu teplot 1 K (°C). Jednotkou je tedy W/m2.K, čím nižší hodnota je, tím lepší izolační vlastnosti.
Závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) stanovuje minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Na minimální hodnoty se dnes prakticky nestaví, je to již překonané a ani to není v souladu s novými vyhláškami energetické legislativy. Konkrétně zákon o hospodaření energií 406/2000, aktuální znění zákona č.318/2012 a Vyhláška č.78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Podle nich se postupuje v případě, že se jedná o větší změnu budovy, která je charakterizovaná na více než 25% obálky budovy. Podkroví takový podíl na celkové obálce může mít. Celkovou tvoří součet fasád, oken, podlahy na terénu a střechy. Při změnách nad 25% obálky budovy se požaduje zpracování Průkazu energetické náročnosti budovy a pak vychází, že je potřeba se držet právě oněch zmíněných doporučených hodnot U.
Bezpečně doporučená hodnota by vyšla, pokud by se něco přidalo, jak správně uvádíte v dotazu. Obvykle se dnes navrhuje kolem 32 až 36 cm izolace.
V každém případě lze ještě upozornit na potřebu správného umístění a osazení parozábrany na vnitřní líc konstrukce.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk