Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.15 / dotaz č. 55121
Dobrý den, mám dotaz na rozúčtování studené vody. Jsme SVJ panelového domu o šesti bytech různé rozlohy. Každý rok máme velký rozdíl mezi naměřenou hodnotou patního vodoměru a podružnými vodoměry v bytech. Před 2 lety byl patní vodoměr vyměněn, ale rozdíl cca 100m3 studené vody je stále. Tento rozdíl nám rozúčtuje předseda SVJ vždy dle naší skutečné spotřeby v bytě u podružného vodoměru s 30% nárůstem. Zdá se mi to nespravedlivé, protože nikdo neví kde je únik vody a byt, který má největší spotřebu st. vody zaplatí nejvíce ze ztráty. Má na toto předseda nárok, nemělo by se to platit rovnoměrně, ztráta/počet bytů. Poradíte mi ještě laskavě, kdo by mohl pomoci najít tento únik vody, vodárny? Anebo jiná organizace? Ohřev teplé vody si zajišťuje každý byt sám přes pl. karmu. Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Situace ve Vašem bytovém domě není nijak vyjímečná, ale je to obecnou vlastností každého složitějšího subsystému měření. Pokud existuje jedno hlavní, fakturační měřidlo, a toto měřidlo má jistou přesnost a citlivost, pak vykazuje změřenou hodnotu zpravidla vždy přesněji, neboť se jedná o cenově dražší měřidlo, které má i vyšší zaručenou přesnost, samořejmě i z důvodu, že měřidlo měří abosolutně vyšší průtok vody, a zpravidla kromě přesnosti je i citlivější a dokáže přesněji naměřit i menší průtoky.
Oproti tomu je porovnávána sada bytových, pomocných měřidel. Tyto měřidla jsou přístupná pouze z bytu každého nájemníka (majitele), ale zpravidla z důvodu ceny nejsou dodržovány následující principy. Ověřte si prosím, zda jsou u Vás splněny: vodoměry by měly být vždy zablokovány z obou 2 stran, podle zákona č.345/2002 Sb. má měřidlo na studenou vodu "záruku" měřit v uvedené toleranci a průtokových podmínek (citlivosti) pouze 6 let - u teplé vody je to jen 4 roky. Vodoměry budou samozřejmě fungovat, ale v otázce přesnosti měření, mohou být mimo tolernační povolený rozsah. Rovněž by měl být správce přesvědčen o tom, že se někomu z nájemníků nemohlo podařit zablokování vodoměru nebo jinak ovlivnit měření průtoku. Výrobci vodoměrů uváději, že existují ovlivnitelné a téměř neovlivnitelné vodoměry.
Ale nyní k přesnosti. Přepokládáme-li, že je např. v bytovém domě 24 bytů a každý z bytů spotřebuje 150m3 ročně, je celková roční spotřeba na patě domu 3600 m3. Při Vámi uváděné hodnotě 100m3 se tedy jedná o chybu 2,7%, což je podle našeho názoru chyba, ale může být v toleranci.
Chyba může například být, že poměrové vodoměry mají jinou citlivost navzájem, často mohou být i od jiného výrobcem, tudíž i s jinou průtokovou charkateristikou, a proto může být rozdíl až uváděných 100m3. Zcela vyloučit neměřený odběr nelze, ale tato situace by musela jedině vzniknout při nějakém delším výpadku vody, rekonstrukce nebo oprava stoupaček, aby měl "škůdce" dostatek času toto provést a i černý odběr vhodně zamaskovat.
Proto bych doporučoval, zapátrat ještě i v minulosti, jestli k takovému rozdílu docházelo i dříve, nebo jestli se tato chyba objevila například až po nějakém zásahu nebo "opravě".

A k poslednímu bodu - jestli je spravedlivé rozúčtovávat podle největší spotřeby. Podle principu fungování vodoměru, který vykazuje známky nelinearity, má také svoji citlivost. Citlivost je velikost průtoku, od které vodoměr je schopen měřit, do udávané hodnoty "citlivosti" prostě měřit vodoměr nedokáže. Takže, by to mohlo být i zcela obráceně. Ten spotřebitel, který kalkuluje s citlivostí nebo v bytě mu každý kohoutek ukapává, potenciálně může být tím největším škůdcem a právě nejmenším odběrům bych připočítal proventuelně pri rozúčtování více než ostatním.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk