Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.15 / dotaz č. 55141
Dobrý večer, zvažuji výměnu dřevěných oken v cihlové budově ze 70. let za nová, plastová. Odrazuje mne, že ve všech třech sousedních bytech se po výměně oken začala objevovat plíseň v nejstudenějším rohu. Jediným důvodem pro výměnu je nižší spotřeba plynu. Pokud ale budu muset větrat (mikroventilace) stejně bude teplo unikat. Má to potom cenu? Co si o tom prosím myslíte? A měli byste prosím kontakt na někoho, kdo by to mohl odborně zhodnotit? Děkuji mnohokrát.
Dobrý den,
vznik plísní je obvykle dán kombinací dvou faktorů:
- nízká povrchová teplota (typicky právě v koutě, v místě okenních překladů, v místě věnce aj.)
- vysoká vlhkost vzduchu (v koutech je vyšší kvůli horšímu větrání)

Instalací těsných oken snížíte větrání, což je z hlediska úspor energie vhodné. Pokud se to přežene, roste vlhkost vzduchu a koncentrace škodlivin ("vydýchaný vzduch"). Jednoduchým řešením je pořídit si teploměr kombinovaný s vlhkoměrem (stojí několik stokorun) a větrat otevíráním oken tak, aby vlhkost dlouhodobě nepřesáhla 80% (z hlediska pohody lidí by měla být 40 až 60%). Lepší je pořídit čidlo koncentrace CO2, protože pobyt v místnosti s vyšší koncentrací CO2 vede k únavě, případně i ke zdravotním problémům. Čidlo CO2 stojí 3 až 6 tis. Kč.

Větrání je nejlepší zajistit větrací jednotkou s rekuperací tepla, existují i malé typy pro osazení do jedné místnosti, např:
http://www.solarpower.cz/home/default.asp?p=trubky
http://www.elektrodesign.cz/web/cs/web/aktuality/nove-vyrobky/eco-room-inteligentni-rekuperace-jednotlivych-mistnosti
http://www.zehnder.cz/radiatory/Nov%C3%BD-kompaktn%C3%AD-system-v%C4%9Btr%C3%A1n%C3%AD-Zehnder-pro-byty,553.html


Kromě prevence vzniku plísní získáte i komfortnější a zdravější bydlení - bez odérů a s dostatkem kyslíku.

Větrání mikroventilací není vhodné, protože větráte, i když to není potřeba (třeba když jste přes den v práci), naopak pokud jsou v místnosti lidé, mikroventilace nezajistí dostatečný přísun vzduchu. Jednou ze zásadních výhod moderních oken je právě těsnost. Koupit si drahé těsné okno s mikroventilací má logiku asi jako koupit si ferrari a namontovat do něj omezovač rychlosti.

Vzniku plísní lze předejít také zateplením stěn, čímž se zvýší povrchová teplota.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk