Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.15 / dotaz č. 55249
Dobrý den,
mám několik dotazů k otázce povinné instalace měření spotřeby tepla v rodinném domě, v němž pronajímám jeden byt. Všechny se týkají pouze otázky vytápění:
1. Dům má jeden společný plynový kotel, který vytápí celý dům, t.j. jak byt v němž jako majitel bydlím, tak byt nájemníka. Do obou bytů vede již od kotle zvláštní rozvod (oba byty si mohou regulovat vytápění na svém okruhu samostatně). Mohl bych tedy osadit na každou větev kalorimetr. Avšak z mého bytu vede větev topení ještě dále do společných prostor, kde je rovněž radiátor. Opravňuje mě tato situace, abych místo drahých kalorimetrů použil poměrové měřiče na radiátory?
2. K otázce zda jsem povinen použít kalorimetry se vztahuje další dotaz: v budoucnu se mají povinnosti pronajímatele rozšířit o to, že nájemníkovi umožní měsíční odečítání spotřeby tepla. Kotel v našem domě je ale umístěn v prostoru bytu, který obývám, kam nájemník přístup nemá. Opravňuje tato situace k tomu, abych místo drahých kalorimetrů použil poměrové měřiče na radiátory?
3. V případě že bych instaloval kalorimetry, je zde problém povinné certifikace vždy po 4 letech. Pokud bych sice kalorimetry instaloval, ale tuto povinnou certifikaci zanedbal, hrozí i v takovém případě pokuta za neplnění zákonné povinnosti (vyhláška č. 237/2014 + Sb. zákon 406/200 Sb)?
4. V případě instalace poměrových indikátorů na radiátory většina firem nabízí drahé rádiově odečítané přístroje, kde je nadto nutno firmě ještě i nadále platit každoročně rozúčtování. Já zde ale pronajímám jen jeden malý byteček a toto jsou zbytečné náklady. Pro mé podmínky by bylo zcela dostatečné pořídit indikátory, které si odečtu vizuálně sám. Nevím ale, jak bych si sám udělal rozúčtování. Kde by se daly získat podklady k tomu, abych si uměl provést výpočet, zohledňující orientaci místností, velikost radiátorů či se ještě vše zohledňuje pro účely tohoto výpočtu?
5. Tento týden byla PS schválena novela zákona 67/2013. Znamená schválení této novely, že se povinnost zajistit měření tepla pro účely rozúčtování v případě pronájmu odkládá o rok?
6. V EU údajně platí, že povinná instalace měření tepla nemusí být provedena tam, kde by byla spojena s neúměrnými náklady,(což může být dle mého soudu náš případ). Toto změkčení v naší legislativě neplatí, či se o něm nejedná?
Děkuji
Přeji hezký den, já osobně bych provedl osazení měřidel (orientačních kalorimetrů kompaktů v ceně cca do 10.000,- Kč) a o účtování tepla bych se nájemníkovi nezmiňoval. Smluvní vztah nájemník - nájemce bych řešil vkalkulováním předpokládaných nákladů na plyn a dalším rokem korekce navíšení nebo snížení nájmu dle skutečné spotřeby, Poměrové měření by hrálo pouze roli kontroly spotřeby pro případ plytvání. Rozhodně bych nehovořil o teple. Tím se vyhnete budoucím potížím s vyúčtováním tepla. Pokud by byla vaše potřeba řešit vyúčtování tepla, tak to co zmiňujete ve vašem dotazu je opotststněné a v budoucnu by vás to neminulo (alespoň jedno s výše uvedených zmiňovaných opatření).
Pokud budete chtít objasnit více problematiky a naučit se výpočet tepla s množství dodaného plynu a jak se k těmto číslům dopracovat, tak nás kontaktujte oasobně, ovšem není to zrovna jednoduchá věc pro začátečníka.
S pozdravem Radek Huťa