Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.15 / dotaz č. 55511
Dobry den,
resim doma topeni. Momentalne mam wafky a rad bych presel na elektrokotel (bydlim v prizemi cihloveho panelaku a plznovy kotel nemohu mit, pac nemam kam vypoustet vypary). V byte jsou 3 mistnosti vedle sebe (kuchyne, obyvak a loznice), ktere potrebuji vytapet. Muzete mi prosim poradit, jak spocitat "usporu" elektrokotle vs wafky? Jak spocitat jak silny elektrokotel budu potrebovat (6kW ci 9kW)? vymera bytu je 63m.

Dale mam do bytu natazeny pouze 1fazovy proud. Co vse je potreba zaridit a jake jsou poplatky za natazeni 3fazoveho? (momentalne je hlavni jistic u elektromeru 1x15A a predstava je na 3x25A kvuli elektrokotli a indukcni desce).

Dekuji,
Vážený pane,
náklady na vytápění si můžete porovnat na tomto nezávislém webu:

http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Spotřebu plynu najdete na faktuře. Nezapomeńte do nákladů započíst i náklady na elektřinu v domácnosti. Použitím el. vytápění budete mít k dispozici nízký tarif i pro domácnost (chladnička, osvětlení atd.). Spotřebu elektřiny v domácnosti najdete na faktuře za elektřinu. Za vytápění zaplatíte více než platíte dosud za plyn, ale nejspíš ušetříte na elektřině pro domácnost.

Zeptejte se v nejbližší kanceláři ČEZ, zda vám povolí instalovat jistič 3x25A, zda je fyzicky k dispozici dostatečná kapacita. Velikost jističe vám řekne projektant elektrokotle. Ten také stanoví potřebný výkon těles pro jednotlivé místnosti a celkový výkon kotle. Orientačně můžete pro nezateplený byt brát 50 W/m3, tedy cca 7 kW.
Zvažte, zda místo elektrokotle nepoužt el. přímotopy - bude to investičně levnější.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk