Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.15 / dotaz č. 55547
Dobrý den,
rád bych rekonstruoval cca 100 let starý barák. Při studiu všech možností jsem narazil na tvarovky IGLU a bojím se, že jsem špatně pochopil jejich význam. proto se raději zeptám hodně hloupě: můžu použít IGLU tvarovky za účelem snížení vzlínání vodní vlhkosti zdí, protože vzduch bude proudit podél zdi ještě v podlaze a tudíž se tato vlhkost nedostane již dále do zdi? Případně zda je možné položit tvarovky pouze podél zdí a střed podlahy ponechat? SOučasná podlaha obsahuje hydroizolaci, která nepropustí vlhkost podlahou. Poslední otázka se týká "vstupních a výstupních otvorů" pro vzduch. Vzhledem k tomu, že jedna strana baráku je zapuštěná do svahu, není tudíž možné vytvořit vodorovné vstupy. napadlo mě, zda by bylo možné nasávat vzduch přímo vertikálně v rohu místnosti?
Je možné připojit vývod proudícího vzduchu do paty funkčního komína pomocí například Flexibilního potrubí ALU? nebo je lepší vytvořit vedle "nový"komínek pouze pro provětrávanou podlahu?
Mnohokrát děkuji za pomoc
Vážený pane,
tvarovky IGLU jsou určeny k vytvoření provětrávané vrstvy nebo větraného kanálu. Mohou sloužit i jako překážka pro vzlínání vlhkosti z podlahy.

Pokud u vlhké zdi vytvoříte větraný kanál, můžete tím snížit její vlhkost, protože zvýšíte odpar ze zdiva. Jde o opatření ke zmírnění následků vlhkého zdiva, nikoli příčin. Současně je tedy žádoucí odstranit příčiny vlhnutí zdiva (např. vložením hydroizolace). Samozřejmě toto někdy není možné, pak se musíte smířit s vlhkým zdivem. Nakolik větraný kanál pomůže, nelze na dálku odhadnout - závisí na tom kolik vlhkosti do zdiva proniká.

Spojovat větrací kanál s interiérem místnosti není dobrý nápad. V kanále bude pravděpodobně docházet k růstu plísní, které by tak pronikaly do interiéru. Navíc vzduch v interiéru má obvykle vyšší vlhkost než venkovní, takže se tím snižuje efektivita odvodu vlhkosti ze zdiva. Pokud se v podloží vyskytuje radon, může tímto způsobem pronikat do interiéru, což je nežádoucí.

Doporučil bych spíše přivést venkovní vzduch do dutiny nějakým potrubím a osadit na odtah ventilátor. (může být poháněn fotovoltaickým panelem, takže bude pracovat "zadarmo"). Odvádět vlhký vzduch do komína nemusí být dobrý nápad, pokud lze předpokládat vysokou vlhkost, může docházet ke kondenzaci v komíně.

Problémy tohoto typu je nejlepší řešit na místě s odborníkem. Mohu doporučit např. specialistu na odvlhčování staveb: ing. Balíka, http://mujweb.cz/balikm/,
případně literaturu od tohoto autora.

Přejeme úspěšnou stavbu!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk