Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.15 / dotaz č. 55552
Dobrý den,chtěl bych vás požádat o radu ohledně rekonstrukce přízemního bytu v prvorepublikové vile.Stavba není vyloženě mokrá ale jak se dá u 100let starého objektu čekat,není zdivo úplně dokonale suché! Řeším otázku jak prostor smysluplně ošetřit s ohledem na možné problémy s kondenzující vlhkostí a vlhkostí ve zdivu.Jedná se 60cm silnou cihlovou zeď s venkovním obkladem žulových kvádrů.Pročítal jsem na vašich stránkách problematiku vnitřního zateplení ale nikde jsem se nedočetl o kontaktním zateplení vápenokřemíkovou deskou a zateplení stříkanou pěnou! Mohli by jste se prosím k této problematice vyjádřit? Děkuji.
Dobrý den,
předpokládám, že Váš dotaz směřuje k vnitřnímu zateplení.
Pokud je zdivo mokré, je vnitřní zateplení nevhodné. Nejdříve je třeba zamezit příčině vzniku vlhkosti, až následně lze přistoupit k zateplení. Vzhledem k tomu, že se jedná o přízemní byt, vlhkost ve zdivu bude pravděpodobně vzlínající kvůli chybějící hydroizolaci podlahy. Způsobů zamezení vzlínání vlhkosti je několik, každý má své klady a zápory.
Pokud aplikujete jakýkoli systém vnitřního zateplení na vlhké obvodové zdi, vystavujete se vysokému riziku vzniku plísní a riziku zvýšené degradace cihelného zdiva. Zdi mohou v zimě promrzat, vlhkost zamrzne a vzniklé krystalky ledu pak ničí strukturu cihelného střepu.

Systémy vnitřního zateplení jsou velmi specifické. Jedná se vždy o ucelený konstrukční systém se speciálním lepidlem, tepelnou izolací a se speciální vnitřní omítkou, případně parozábranou.
Vnitřní zateplení by mělo by být projektováno autorizovaným odborníkem v této problematice, který ručí za funkčnost návrhu. Každý návrh by měl být řešen individuálně dle konkrétních zjištěných skutečností, jako například stav konstrukcí, vnitřní prostředí, klimatická oblast, atd. Při nesprávném návrhu hrozí velká vlhkostní rizika spojená se vznikem plísní, degradací materiálů atd.

Při vnitřním zateplení objektů dochází téměř vždy ke kondenzaci určitého množství vlhkosti uvnitř skladby konstrukce (na rozhraní tepelné izolace a zdiva). Část systémů je založena na bázi toho, že zkondenzované množství vlhkosti je „nasáto“ do izolace a díky kapilární schopnosti izolace je kapalná vlhkost „dopravena“ na interiérovou stranu, kde dojte k odpaření. Druhý přístup zamezuje pronikání vlhkosti do konstrukce použitím parozábrany.
Pokud máte dřevěné trámové stropy, je vnitřní zateplení velmi rizikové. Zkondenzovaná vlhkost může mít za následek degradaci dřevěných prvků. Dřevěné zhlaví trámů můžou uhnít nebo můžou být napadeny plísněmi a houbami.

Další důležitou částí je kvalitní řemeslné provedení. Při nesprávné aplikaci (např. špatný technologický postup, nepřesnosti při provádění)opět hrozí závažné problémy.

Vaši konkrétní situaci proto doporučuji řešit se specialistoiu přímo na místě.

S pozdravem
Jan Antonín


Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk