Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.15 / dotaz č. 55645
Dobrý den,
připravujeme projekt v našem bytovém domě na instalaci KJ 30kWe a 60 kWt s akumulací tepla. Nerozumím však problematice podpory ZB, která je rozdělena dle provozních hodin KJ v roce na 3000 h, 4400 h a 8400h. Otázka: jak je to s vyplácením ZB? například bude studená zima a KJ bude v provozu místo 2900 h například 4300. Budeme mít podporu v kat. do 4400 hod nebo to funguje tak, že na žádosti o připojení bude, že KJ může fungovat maximálně 3000 hod a když bude studena zima, tak se KJ vypne po 3000 hod. Otázka druhá související: Jak je to tedy s navrhováním výkonu KJ?? Je lepší dimenzovat KJ na vysoký výkon a kratší dobu provozu ( např. právě do 3000 h kvůli provozní podpoře) nebo ji nastavit konzervativně, ať pracuje tak je potřeba bez ohledu na počet provozních hodin.

Je možné, že se ptám špatně nebo otázku špatně formuluji, avšak v tomto jsem naprosto ztracen.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem a přáním příjemného dne.

Vážený pane,
podpora elektřiny z KJ funguje tak, že Operátor trhu s elektřinou (OTE) vyplácí Zelené bonusy, a to do výše předem sjednané doby provozu (např. 3000 h/rok). Pokud tuto dobu překročíte, bonusy na "nadvýrobu" už nedostanete. Pokud budete mít skutečnou dobu provozu nižší, dostanete bonusy jen na skutečnou dobu provozu. Technicky můžete KJ provozovat podle potřeby, ale ekonomicky je výhodné co nejpřesněji dodržet sjednanou dobu provozu (překročení je lepší než podkročení).

Výkon KJ je třeba navrhnout tak, aby odpovídal potřebám objektu. Doporučuji zpracovat několik variant KJ a optimalizačním výpočtem určit, jaká doba provozu je pro vás nejvýhodnější. Obvykle vychází výhodněji kratší doba provozu. Pozor - výše zelených bonusů se může měnit!

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk