Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.15 / dotaz č. 55735
Mame postavenou přistavbu a nemame na stropě žadnou izolaci.Strop je delanej s betonovich trámku a mezi nimi jsou betonovi vložky a celé je to zalitý betonem a střecha je z pozynkovaného plechu.Takže veškere teplo uniká nejvíce přes strop. A potřeboval bych poradit jak nejlevnejc a alespon trochu zateplit ten strop zevnitř.Přemyšlel jsem polistyren nalepit na stop jako levnejši řešení.Diky za radu.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz. Požadavky na tepelně-izolační vlastnosti stěn, stropů a podlah stanovuje norma ČSN 73 0540-2. Potřebnou tloušťku izolace je nutno stanovit výpočtem podle navrhovaného materiálu a podle stávající stavební konstrukce. Protože samotný beton stropu má izolační vlastnosti nevýznamné, lze očekávat že potřebná tloušťka izolace by byla značná. Je nutno, aby její tloušťku stanovil stavař-specialista.
Mimo tepelné izolace je při dodatečných stavebních úpravách nutno uvažovat s kondenzací vodních par, ve Vašem případě na vnitřní straně izolačního materiálu, tj. mezi tepelnou izolací a betonovou střechou. Zateplení betonového stropu zevnitř proto nelze doporučit.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk