Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.15 / dotaz č. 55865
Dobrý den,
mám dotaz na pořízení pár fotovoltaických panelů, pro náš bojler 100 L ,instalaci bych si provedl na náš RD.sám. Na jaké peníze by nás vyšlo dodání potřebných věcí pro provedení mého záměru.Za pomoc a dobrou radu Vám předem děkuji a přeji pěkný den.
Vážený pane,

na trhu existují stavebnice pro ohřev vody fotovoltaikou (bojler + panely +konstrukce + příslušenství). Cena je okolo 42 tis. Kč/kWp, přičemž pro bojler 100 l se uvažuje výkon panelů okolo 1,5 kWp. Celkové náklady jsou tedy cca 65 tis. Kč včetně DPH.
viz třeba zde:
http://eshop.terms.eu/cz/e-shop/1188687/c61152-fotovoltaicke-ohrivace-vody/sestava-fv-ohrevu-tuv.html
http://www.envienergyczech.cz/ohrev-vody.php#
http://www.energetickaporadna.cz/?p=1072
http://www.cne.cz/fotovoltaicke-systemy/ohrev-vody-fotovoltaikou/

Můžete použít speciální bojler, který umožní jak připojení = 12V, tak ~ 230 V. Nebo stávající bojler napojit na FVE panely přes střídač a automatiku, která zajistí ohřev vody elektřinou ze sítě v době, kdy slunce nesvítí.

Pokud byste si systém sestavoval svépomocí, můžete pořídit levné fotovoltaické panely z výprodeje, vyřazené z elektráren a podobně. Pokud nejste odborník, instalaci elektroinstalace amatérsky rozhodně nedoporučujeme. Při špatném zapojení hrozí úraz el. proudem, nebo vznik požáru.

Přejeme hodně úspěchů!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk